Andrius Kubilius, fost premier al Lituaniei, a fost propus de Ursula von der Leyen, presedinta aleasa a Comisiei Europene, pentru a ocupa nou-creata functie de Comisar pentru Aparare si Spatiu, un rol cheie in contextul provocarilor de securitate europeana.
Anuntul numirii oficialului lituanian in functia de Comisar pentru Aparare si Spatiu a fost facut marti la Strasbourg de catre sefa Comisiei Europene. Von der Leyen a declarat pentru jurnalisti ca sarcina lui Andrius Kubilius va fi „dezvoltarea Uniunii Europene de aparare si la cresterea investitiilor noastre in capacitati (n. r. de aparare),” relateaza Politico.
Functia de Comisar pentru Aparare si Spatiu a fost creata recent in cadrul Comisiei Europene ca raspuns la intensificarea amenintarilor la adresa securitatii europene, in special pe fondul invaziei ruse in Ucraina.
In scrisoarea de misiune adresata lui Andrius Kubilius este specificat ca noua pozitie va avea ca prioritati „investitiile, industria, achizitiile, cercetarea si inovarea” in sectoarele apararii si spatiului cosmic.
Functia are ca scop dezvoltarea industriei de aparare la nivelul UE, insa statele membre pastreaza competentele exclusive asupra fortelor lor armate. Acest aspect este clarificat atat in scrisoarea de misiune, cat si in declaratiile Ursulei von der Leyen, care a subliniat ca statele membre „vor fi intotdeauna responsabile pentru fortele lor armate, de la doctrina pana la desfasurare,” incluzand aici si compozitia trupelor si misiunile acestora, conform Politico.
Practic, Kubilius va avea sarcinile de a armoniza industria de aparare europeana, de a inarma statele membre si de a sustine livrarile de armament catre Ucraina.
Totodata, von der Leyen l-a insarcinat pe oficialul lituanian ca, in primele 100 de zile de mandat, sa elaboreze un plan privind viitorul apararii europene, conform scrisorii de misiune. Prin acest plan se urmareste dezvoltarea unei noi abordari privind apararea si identificarea nevoilor de investitii in acest sector.
Andrius Kubilius a mai fost rugat de presedinta Comisiei Europene sa dezvolte coridoare de mobilitate militara si programe de aparare aeriana si cibernetica, conform Politico. Ursula von der Leyen a declarat ca acesta va trebui sa raporteze in fata comisarului pentru tehnologie, finlandeza Henna Virkkunen. In acelasi timp, acesta va trebui sa lucreze si cu Inalta Reprezentanta al UE (n. r. responsabila cu afacerile externe ale blocului comunitar)/vicepresedinta Comisiei Europene, estoniana Kaja Kallas.
Desi cei trei formeaza impreuna o formatie puternica anti-Kremlin, Kubilius se va afla in pozitia de a lupta pentru a obtine influenta in Comisie. Crearea de noi posturi in cadrul executivului de la Bruxelles implica, de obicei, transferul unor dosare de la titulari deja existenti, adesea mai influenti, catre noua pozitie, ceea ce poate duce la o diminuare a autoritatii acesteia. Politico subliniaza ca acest context il pune pe Kubilius intr-un dezavantaj evident.
Initial, tari precum Franta si Polonia au fost interesate de postul de Comisar pentru Aparare, propus de Ursula von der Leyen cu cateva luni in urma. Cu toate acestea, interesul lor s-a diminuat tocmai din cauza ca functia nu va avea un grad inalt de putere.
Andrius Kubilius este un om politic de 67 de ani cu o vasta experienta politica. Acesta a fost de doua ori prim-ministru al Lituaniei, intre 1999 – 2000 si 2008 – 2012. In ultimul sau mandat, oficialul lituanian a trebuit sa faca fata crizei economice globale din 2008. De altfel, modul in care a gestionat aceasta criza i-a creat o reputatie buna pe plan intern.
Fostul premier al Lituaniei este membru al formatiunii politice Uniunea Patriei – Crestin-democratii Lituaniei, un partid conservator ce promoveaza valori pro-europene. Partidul pledeaza pentru reformarea politica si economica a Lituaniei si sustine procesul de integrare euro-atlantica al tarii. La nivel european, formatiunea face parte din grupul politic al Partidului Popular European.
Conform biografiei sale, Andrius Kubilius a facut parte din mai multe legislaturi ale Seimas, parlamentul lituanian, intre 1992 si 2019, ocupand si functia de vicepresedinte al legislativului in perioada 1996-1999 si 2006-2008. Din 2019, acesta este membru al Parlamentului European.
Acesta face parte din urmatoarele comisii parlamentare a legislativului european: Comitetul pentru Afaceri Externe, Subcomitetul pentru Drepturile Omului si Delegatia la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…