Presshub: Sefa care controleaza disciplinar judecatorii, acuzata de fals si neglijenta in serviciu in dosarul deputatului Boldea
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat, pe 14 noiembrie, delegarea in functia de director al Directiei de inspectie pentru judecatori a Florentinei Stela Ivan, inspector judiciar in cadrul Inspectiei Judiciare. In urma cu 17 ani, Ivan dadea unei firme 39 de hectare din terenul statului printr-o decizie cel putin ciudata.
Florentina Stela Ivan are grad profesional de curte de apel si este angajata Tribunalului Bucuresti.
Printr-o hotarare a Sectiei pentru Judecatori a Consiliului din 2018, Florentina Ivan este detasata de la Tribunalul Bucuresti la CSM. In 2018 Consiliul a fost condus de Lia Savonea, in prezent judecatoare la instanta suprema.
In numai sase luni, devine sefa a biroului „Concursuri” din CSM, avand o sustinere solida din partea majoritatii din sectia pentru Judecatori a vechiului Consiliu.
Incepand cu 15 aprilie 2022, Ivan este inspector la Inspectia Judiciara pentru un mandat de 3 ani. Desi are vechimea necesara pentru a iesi la pensie, Ivan nu are de gand sa paraseasca sistemul. Din contra, s-a inscris la concursul pe post de inspector judiciar concurs care se desfasoara in intervalul 2024-2025, ea fiind, practic, al doilea om in ierarhia IJ dupa presedintele institutiei.
In 2013, numele judecatoarei Ivan era trecut in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata fostul deputat de Galati Mihail Boldea, acuzat ca a instrainat 39 de hectare ale statului din comuna Vanatori, Galati. Judecatoarea Ivan a fost cercetata de DNA pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual.
Procurorii arata ca in 2007, in timp ce lucra la Judecatoria Galati, Ivan a judecat un dosar pe care a scris sub semnatura sa „Se va cita partile”. Apoi, desi a fost instiintata ca suprafata de 39 de hectare apartine statului roman, lucru consemnat in cartea funciara si ca Ministerul Transporturilor nu a eliberat certificat de atestare a dreptului de proprietate pe teren, in doua saptamani ea a decis ca cele 39 de hectare apartin unei firme, decizie ramasa definitiva prin neapelare. In acest caz, avocatul Mihail Boldea a solicitat instantei de judecata ca pe cale de ordonanta presedintiala sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare pentru terenul in suprafata de 39, 61 ha.
DNA mai mentioneaza ca Ivan si Boldea erau „amici” la momentul respectiv, decizia de instrainare a celor 39 de hectare fiind luata de judecatoare fara citarea partilor. In plus, „invinuita Ivan Stela Florentina nu a lamurit in cadrul procesului civil nici contradictiile, evidente, existente in dosar”.
In 2012, Ivan a depus la dosar o serie de inscrisuri printre care si un punct de vedere al „celebrului” procuror Marius Iacob. „Rezolutia nr.2619/845/II/2/2011 emisa de procurorul sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica – Marius Iacob, care se arata ca: ,,pentru a verifica daca intr-o cauza s-a savarsit sau nu vreo fapta penala, trebuie avuta in vedere imprejurarea ca magistratii nu pot avea calitatea de subiecti activi exclusiv pe considerentul ca au adoptat o solutie sau alta”.
Boldea a declarat atunci la DNA, potrivit rechizitoriului,„ca aveam o relatie de amicitie cu Stela Ivan si am rugat-o sa urgenteze pronuntarea hotararii, fara a-i promite vreun beneficiu si nici nu am dat ceva acesteia”, lucru negat de actualul inspector judiciar sef.
Dupa ce sentinta a ramas definitiva, avocatul Boldea a sustras certificatul de atestare a dreptului de proprietate al terenului, certificate false, pe care judecatoarea a sustinut ca scria „Conform cu originalul”.
Intr-un final, procurorul a decis scoatarea de sub urmarire penala a judecatoarei Ivan Stela Florentina.
Citeste mai mult pe presshub.ro.