Presshub: Oana Popescu Zamfir: Europa se intinde pana acolo unde gaseste state dispuse sa se alinieze cu UE
![Oana Popescu Zamfir](https://dev.aktual24.ro/wp-content/uploads/2023/12/zamfir-610x425.png)
Consiliul European a decis, in aceasta saptamana, inceperea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova si Ucraina. In acelasi timp, Consiliul a mai acordat statutul de candidat Georgiei si a anuntat ca va deschide negocierile cu Bosnia si Hertegovina, odata ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare.
Deciziile liderilor europeni redeschid astfel dezbaterea privind procesul de extindere al UE, care, dupa aderarea Croatiei la UE in anul 2013, intrase intr-o stare de oboseala.
In acest context, PRESShub a invitat-o la un dialog pe Oana Popescu Zamfir, director al think tank-ului specializat in politica externa Global Focus Center, pentru a explica cat de greu va fi pentru Republica Moldova si Ucraina sa devina state membre UE de facto si de ce este importanta strategia europeana, din perspectiva securitara, de a se extinde atat catre Est, cat si in regiunea Balcanilor.
PRESShub: Consiliul European a aprobat in aceasta saptamana inceperea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova si Ucraina. Cum sa interpretam aceasta decizie, este una istorica, este una de PR?
Oana Popescu Zamfir: Este o decizie istorica, pentru ca daca nu ar fi decis astfel, ar fi fost o greseala istorica. Cu atat mai mult cu cat a existat o teama: realmente, pana in ultimul moment nu s-a stiut daca se va putea lua aceasta decizie din cauza opozitiei Ungariei.
Teama era ca decizia va fi amanata pentru martie 2024, la urmatorul Consiliu European, numai ca deja se intra in an electoral, iar agenda europeana este macinata de agenda populist-nationalista.
In plus, membrii actualei comisii se vor concentra pe alegerile de la ei din tara, iar sansele ar fi scazut exponential pentru martie.
Acum a fost o fereastra de oportunitate care, daca era ratata, multe lucruri negative se puteau intampla, mai ales ca situatia din teren este realmente dificila pentru Ucraina. In plus, Congresul american amana ajutorul financiar pentru Ucraina.
Se manifesta deja oboseala fata de conflict in statele NATO, daca nici aceasta decizie nu se lua, ar fi fost un semnal politic extrem de prost.
Daca vorbim de R. Moldova, dupa ce au facut atat de multe eforturi, mult cumva peste capacitatea care ar fi fost de asteptat din partea lor sa faca reforme, ii asteapta niste ture grele de alegeri, in care nu va fi usor pentru partidul aflat la guvernare sa castige.
Citeste mai multe pe presshub.ro.