Microintreprinderile vor disparea, prin faliment sau pentru ca proprietarii lor vor renunta, dupa ce Guvernul a adoptat la mijlocul lui decembrie o ordonanta de urgenta care modifica consistent Codul Fiscal, a explicat pentru PRESShub consultantul economic Adrian Negrescu.
Modificarile din OUG 115/2023, realizate fara consultarea mediului de afaceri si a asociatiilor de profil, vor afecta negativ economia.
„Scopul autoritatilor a fost sa modifice Codul fiscal cu gandul ca vor creste veniturile bugetare. Si-au propus prin proiectul de buget sa duca veniturile bugetare la 33% din PIB, in conditiile in care anul acesta a fost la 27%, deci un plus de incasari cu orice pret.
Mai bine zis, cu pretul sacriticari microintreprinderilor, cu pretul sacrificarii economiei in multe perspective.
Autoritatile au pus gand rau microintreprinderilor si probabil aceasta forma de functionare a unei afaceri va disparea incepand cu in 2025”, este de parere Adrian Negrescu.
De aceasi parere este si consultantul financiar Adrian Benta. Acesta considera ca decizia este una eronata, care ar putea avea un efect chiar opus celui dorit.
„Modificarile afecteaza foarte puternic microintreprinderile. Un proprietar de microintreprindere poate sa ramana doar cu una singura, nu cu trei ca pana acuma.
Parerea mea este ca este o decizie eronata, pentru ca o sa ajunga in sase luni sa ne roage sa infiintam microintreprinderi, pentru ca vom pierde taxele de la intre 50.000 si 100.000 de contracte de munca, pentru ca acolo erau angajati patronii sau persoane afiliate patronilor care n-o sa mai incerce sa-si pastreze contractele de munca”.
Cristian Paun, profesor la Academia de Studii Economice, a declarat pentru PRESShub ca numarul de microintreprinderi va scadea, pentru ca multe afaceri mici nu vor mai fi rentabile. Iar printre cele mai afectate vor fi persoanele fizice autorizate (PFA).
„In momentul de fata, nu mai renteaza sa ai microintreprindere, nu mai renteaza sa ai persoana fizica autorizata, regimul fiscal si variantele lor.
Intentia Guvernului este de a duce aceasta forma de organizare juridica, PFA, catre SRL si de a limita tot mai mult diferitele forme care s-au transformat de-a lungul timpului in asa-numite oaze de fiscalitate redusa.
Guvernul a cugetat ca toata lumea ar trebui sa devina SRL, in consecinta sa se organizeze ca atare, sa plateasca taxe ca atare. Sigur, mentinand in continuare, dar pentru un plafon foarte, foarte scazut, mentinand acea facilitate de plata a impozitului pe cifra de afaceri”, a mentionat Cristian Paun.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…