politica

Presshub: Listele uriase de semnaturi pentru candidati, un obstacol anti-democratic. Tarile UE au praguri simbolice

Listele uriase de semnaturi pentru ca un partid sau un candidat independent sa poata participa la alegerile europarlamentare reprezinta un obstacol anti-democratic, prin care romanilor li se blocheaza dreptul de a fi alesi si de a alege pe oricine vor. Pragul a fost decis in anii 1990, la intamplare.

Un partid trebuie sa stranga 200.000 de semnaturi 5pentru a se putea inscrie in alegerile europarlamentare. Pentru un candidat independent, situatia este si mai complicata: trebuie sa adune 100.000 de semnaturi.

In afara de PSD si PNL, care au numar mare de membri si organizatii raspandite la toate nivelurile administrative, inclusiv in mediul rural, celelalte partide se chinuie sa adune listele uriase de semnaturi.

Situatia a fost complicata de comasarea alegerilor, pentru ca trebuie stranse in acelasi timp semnaturi pentru alegerile locale (1% din numarul de alegatori din localitate) si pentru europarlamentare.

Mai mult, increderea populatiei in politicieni este la cele mai scazute niveluri din ultimii 30 de ani, prin urmare multi sunt reticenti sa-si dea datele personale (este obligatoriu sa fie mentionate seria si numarul cartii de identitate) unor necunoscuti, pe strada.

Din informatiile PRESShub, chiar si USR, care are deja experienta cu astfel de actiuni, strange cu greu cele 200.000 de semnaturi necesare. Situatia este si mai complicata pentru candidatii independenti, care nu au intotdeauna forta financiara si logistica de a aduna 100.000 de semnaturi.

Partidele si candidatii au ca termen limita 10 aprilie pentru a se inscrie in alegerile pentru europarlamentare.

Uniunea Europeana nu prevede nimic despre modul in care se nominalizeaza candidatii, acest aspect fiind lasat la libera alegere a statelor membre.

In aceste conditii, Romania este tara cu cele mai restrictive conditii de inscriere la alegerile europene, potrivit unui studiu comparativ realizat de catre Asociatia pentru Minti Pertinente (AMPER).

Alte doua tari cu un numar mare de semnaturi sunt Danemarca si Italia, dar la distanta de Romania, totusi: in Danemarca este nevoie de 72.200 de semnaturi, in Italia intre 30.000 si 35.000 de semnaturi.

„Media europeana este de 11.136 de semnaturi, daca este inclusa Romania, si de 3.745 de semnaturi daca Romania este exclusa. (…) Un simplu calcul arata ca Romania are un prag de semnaturi mai mare de 9 ori fata de media europeana”, mentioneaza studiul AMPER.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago