Presshub: Cum trece Marea Neagra prin „automedicatie” dupa atacul terorist de la hidrocentrala de la Kahovka
Cum trece Marea Neagra prin „automedicatie”, dupa zece luni de cand armata rusa a aruncat in aer hidrocentrala de la Kahovka si in conditiile in care este expusa in continuare la substante organice si toxice care au fost aduse de apele raului Nipru.
Este greu sa se spuna cu exactitate cand marea va fi complet curatata de consecintele actiunilor militare din timpul razboiului ruso-ucrainean. Despre cum este evaluata astazi starea Marii Negre dupa un dezastru de mare amploare a centralei hidroelectrice de la Kahovka povestesc ecologistii si functionarii.
Atunci cand vorbim despre Marea Neagra, aproape intotdeauna ne amintim de raurile care au conexiune cu ea: Niprul, Dunarea, Nistrul, Bugul de Sud, dar si alte rauri mai mici.
La urma urmei, marea are un caracter semi-inchis, ceea ce inseamna ca raurile care se varsa in ea aduc o multime de poluanti care intra in apele lor din aproape jumatate din teritoriul Europei si din toata Ucraina.
Insa, in urma atacului terorist comis de Federatia Rusa la hidrocentrala Kahovka, impreuna cu apa din raul Nipru, tone de apa contaminata au ajuns in Marea Neagra.
Acesta este un „cocktail” de fecale si deseuri de la intreprinderile agricole, pesti si animale moarte, mii de agenti patogeni ai unor boli infectioase, produse petroliere si substante explozive, deseuri din plastic si de la constructii.
„In acest moment, oamenii de stiinta nu au posibilitatea de a evalua pe deplin starea Marii Negre. Da, monitorizam situatia din spatiu (observam scurgeri de petrol prin intermediul imaginilor transmise de sateliti), precum si de pe tarm (stim despre delfini morti si gunoi din datele de monitorizare de coasta), dar, de fapt, nu putem stabili cifre exacte de poluare la aceasta etapa,” – spune biologul marin Maria Pavlovskaya.
Pe langa dezastrul de la hidrocentrala Kakovka, au existat si vor fi mult mai multi factori negativi care afecteaza starea Marii Negre.
De exemplu, furnizarea de combustibil pentru rachete, avioane doborate, barci scufundate si nave si munitie depozitata pe ele. Toate acestea sunt substante toxice care intra in mare si se depun pe fundul acesteia.
De exemplu, unii compusi de contaminare organica pot disparea rapid. Metalele toxice si organoclorurile gasite in erbicide si pesticide utilizate in mod obisnuit pe campuri pot ramane in mare mult mai mult timp.
Curatarea marii depinde de multi factori – volumul si natura poluarii, procesele naturale de autocuratare a marii, vremea si eficacitatea masurilor intreprinse.
Citeste mai mult pe presshub.ro.