Cum s-a pregatit Romania pentru energiile viitorului, in conditiile in care UE isi doreste locul intai la nivel mondial in domeniul surselor regenerabile.
„Europa vrea sa interzica sobele cu lemne in Romania!” Astfel titreaza site-ul de stiri al uneia dintre cele mai urmarite televiziuni din tara noastra.
Stirea spune ca, la cererea Uniunii Europene, Romania trebuie sa renunte la sobele traditionale pe lemne. La un astfel de nivel de superficialitate se cantoneaza dezbaterea legata de viitorului eneregetic al tarii si al Uniunii Europene, asa cum este oglindit in presa autohtona.
O scurta trecere in revista a subiectelor apartinand agendei publice privind politica energetica scoate la iveala faptul ca guvernantii romani nu si-au propus sa transforme acest subiect intr-o dezbatere efectiva in societea romaneasca.
Mai curand, subiecte pe aceasta tema apar, din cand in cand, tangential si cu totul intamplator, fara a face subiectul unei agende coerente.
In schimb, acest gen de subiect este utilizat din plin ca o arma politica indreptata impotriva valorilor democratice, cu precadere a constructiei europene.
O arma politica eficienta, care, in lipsa unui interes guvernamental de contracare, produce pagube de imagine majore, ca in cazul explemplificat la inceput: UE vrea sa ne oblige sa renuntam la traditiile noastre cum ar fi – iata! – placerea de a ne incalzi la focul de lemne din vatra!
Aceastei propagande furibunde indreptate impotriva politicilor publice ale uniunii, pe jumatate mincinoase si pe jumatate tendentioase, nu i se raspunde la noi decat cu dezmintiri intamplatoare si intotdeauna timide.
Discutia sistematica privind politicile publice energetice lipseste cu desavarsire. De ce?
„Politicile publice inseamna o asumare, ori in general in Romania si mai ales in politica, asumarea este rara”, explica, pentru PRESShub, Dumitru Chisalita.
Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, unul dintre cele mai vizibile organizatii neguvernamentale implicate in dezbaterile privind politicile publice privind energia, spune ca preocuparile europene in acest sens cunosc un moment de flexiune chiar in anul in care tara noastra era admisa in Uniunea Europeana.
Astfel, in anul 2007 a existat initiativa de a crea o alianta europena pentru cercetare in domeniul energetic.
Alianta era menita sa deruleze activitati specifice de cercetare cu scopul de a plasa Uniunea pe locul intai la nivel mondial in domeniul energiei din surse regenerabile.
Aceasta ar fi insemnat asigurarea unui sistem energetic inteligent, centrat pe consumator, in conditiile crearii unor sisteme eficiente din punct de vedere energetic si a unei viitoare diversificari si consolidari a optiunilor in materie de energie pentru un transport sustenabil.
Si ar fi presupus, de asemenea, captarea, utilizarea si stocarea dioxidului de carbon, consolidarea securitatii in utilizarea energiei nucleare, precum si digitalizarea sectorului energetic.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…