Presshub: Bustul lui Woodrow Wilson paraseste curtea in care era „ascuns” pentru a fi instalat in piata publica! Povestea lui, povestea presedintelui
In ajunul sarbatorilor de iarna, la Cluj se anunta o necesara „reparatie”: bustul lui Woodrow Wilson, presedinte al SUA intre anii 1913 – 1921, va fi mutat din curtea retrasa a unui institut de sanatate, in Piata Lucian Blaga din centrul orasului.
Am atras atentia asupra amplasarii neinspirate a acestui bust cu cativa ani in urma, cand am realizat un reportaj documentar despre memoria acestui presedinte in Europa si in Romania. Il puteti citi mai jos.
Intr-o scrisoare publica un scriitor clujean cerea acelasi lucru: „E drept ca medicina curativa politica aplicata de el ii da dreptul sa-l socotim ca pe «un medic al suferintelor natiunilor», dar consideram ca locul sau ar fi mai degraba undeva intr-unul din locurile centrale ale orasului”, scria Mircea Popa.
La dezvelirea bustului reamplasat in Piata Lucian Blaga va fi prezent si Ambasadorul SUA in Romania, Excelenta Sa, doamna Kathleen Kavalec. Bustul lui Woodrow Wilson a fost realizat in 2002 de Ilarion Voinea si pana acum a fost amplasat in curtea Institulului de Sanatate Publica si a Universitatii de Medicina si Farmacie. Acesta a fost mutat in Piata Lucian Blaga, pentru a fi expus cat mai multor clujeni si turisti care viziteaza centrul orasului.
Bustul presedintelui american la Cluj a fost pana acum amplasat in fata Institutului de Sanatate Publica „Prof. dr. Iuliu Moldovan”, insotit de urmatoarea inscriptie bilingva: „Woodrow Wilson, 1852-1924, presedintele Statelor Unite ale Americii. Aceasta europeana imagine a unui erou al libertatii si democratiei in lume, care a contribuit la faurirea Romaniei Mari si la viitorul unei Europe drepte si unite”.
I-am intrebat atunci pe studentii si pe trecatorii din preajma Institutului unde se afla bustul, daca stiu cine a fost W.Wilson . O femeie intre doua varste credea ca a fost doctor la spitalul din spatele statuii, un barbat stia ca a fost director la institutul cu pricina, iar un student a raspuns, in timp ce vorbea la telefon, sigur pe el: „A fost un savant care a facut cercetari in microbiologie, a descoperit niste celule noi.” Doar paznicul de la poarta institutului, domnul Viorel, il cunoaste: „A fost presedinte al Americii in timpul Primului Razboi. El a facut pacea si a contribuit la democratie, inclusiv pentru Romania.”
Citeste mai mult pe presshub.ro.