Barbatii se tem ca feminismul este un atac la adresa lor si nu o maniera justificata a femeilor de a-si revendica drepturile, avertizeaza Elena Marcu. Co-proprietara Editurii Black Bottom Books explica intr-un interviu pentru PRESShub de ce ideile feministe sunt necesare pentru societatea romaneasca si de ce unii barbati le inteleg gresit.
Elenei Marcu ii este aproape imposibil sa identifice o situatie in care femeia din Romania sa nu aiba nevoie de feminism.
„Perpetuu este vorba despre alegerile femeilor, care sunt mult prea adesea restrictionate si aproape mereu chestionate: ce este «normal» sa mananci ca sa arati «cum trebuie”, cum «trebuie» sa te imbraci ca sa fii «decenta», cum «trebuie» sa vorbesti ca sa fii o «doamna», cum «trebuie» sa te misti ca sa nu fii o «tarfa» sau o «rigida», cum «trebuie» sa fii «vesnic tanara», cum «trebuie» sa stii cand si cat sa taci, cat si cum sa gatesti si asa mai departe”, argumenteaza ea.
PRESShub: Cantecul Erikai a starnit diverse mesaje in social media. Unele voci au salutat initiativa, altele au criticat virulent mesajele ei. Ce nu inteleg unii romani din feminism? De ce este respins atat de agresiv? Unde este inteles gresit feminismul in Romania?
Elena Marcu: La fel ca multe alte lucruri care spun un adevar necosmetizat, non eufemistic si direct, single-ul Erikai Isac a creat reactii adverse care, in general, vin din acelasi loc: dintr-o fragilitate bizara a unei parti a populatiei, formata cu precadere din barbati mult mai putin obisnuiti sa primeasca acuze si critici, mult mai putin obisnuiti sa le fie adresate direct si cu atat mai putin obisnuiti sa fie trasi la raspundere pentru actiunile lor.
Romanii nu au o intelegere mai limitata a feminismului decat cei din alte spatii, insa majoritatea barbatilor, da.
Se tem ca feminismul este echivalentul misandriei, se tem ca va trebui sa puna in practica mai des un oarecare control de sine, se tem ca vor pierde avantajul pe care l-au avut de secole.
Barbatii se tem ca feminismul este un atac la adresa lor si nu o maniera justificata a femeilor de a-si revendica drepturile care, teoretic, sunt aceleasi cu ale barbatilor.
Si din pacate, cel mai adesea, aceste drepturi continua sa existe doar la nivel teoretic. Feminismul e cel mai gresit inteles atunci cand nepasarea, aroganta si lipsa de empatie predomina.
Atunci cand, la fel ca-n cazul melodiei Erikai, oamenii critica forma si nu fondul.
Cand critica vulgaritatea unor cuvinte care, real, ranesc mult mai putin decat ce striga pe strada orice „Mirel” oricarei fete in fusta scurta.
Cand critica lipsa de originalitate a versurilor fara sa inteleaga un lucru elementar: sunt aceleasi cuvinte pe care, intr-o forma sau alta, le-au auzit de la femei, de la Margaret Atwood, la Audre Lorde, la Chimamanda Ngozi Adichie, de la Lesley Gore, la Bjork, la FKA twigs, de la iubita, la cea mai buna prietena, la colega de birou, la mama, la bunica si chiar la fiica.
Acelasi mesaj simplu pe care multi barbati refuza sa-l asculte, sa-l ia in seama, sa-l internalizeze: ei se tem sa nu fie batjocoriti, noi ne temem sa nu fim ranite, violate, ucise.
Citeste mai multe pe presshub.ro.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…