news

Presshub: 10 sefi la 38 de angajati. Fondul Roman de Contragarantare sau cum sa iei salariu fara sa faci nimic/ UPDATE Drept la replica

Fondul Roman de Contragarantare este o companie din subordinea Ministerului Finantelor care, potrivit ultimelor date oficiale, are 38 de salariati. In schimb, conducerea este asigurata de 10 administratori: 7 in Consiliul de Supraveghere si 3 in Directorat.

Fondul Roman de Contragarantare (FRC) este institutia care ofera bancilor o garantie suplimentara, in numele si in contul statului, pentru creditele pe care le acorda persoanelor fizice sau juridice in cadrul unor programe guvernamentale de tipul „Prima casa” sau, mai nou, Student Invest si Family Start.

Mai clar, garanteaza bancilor ca-si vor recupera banii, indiferent daca cei carora le-au acordat credite cu dobanzi preferentiale nu le mai platesc.

Ca aproape la orice institutie de stat, nu doar ca sunt multe posturi de conducere, dar acestea sunt si bine platite. Astfel, seful Consiliului de Supraveghere castiga 12.000 de lei lunar, iar ceilalti sase colegi cate 8.000 de lei. In plus, indemnizatia membrilor directoratului este de 15.000 de lei pe luna.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Drept la replica

Intelegand seriozitatea si importanta unui asemenea demers – imaginea organizatiei fiind un factor motivator la nivel profesional pentru fiecare dintre angajatii Fondului Roman de Contragarantare SA (FRC) – dorim sa va comunicam punctul nostru de vedere la articolul care, in opinia noastra, este tendentios: 10 sefi la 38 de angajati… Acesta a fost postat pe platformele -proiect ale Freedom House: presshub.ro, respectiv aktual24.ro miercuri, 14 iunie a.c., fiind ulterior preluate si/sau citate.

Suntem de parere ca jurnalistul sau echipa de jurnalisti care a generat acest material fie nu s-a documentat suficient si, prin urmare, nu a putut extrage informatii relevante despre guvernanta institutiei noastre care sa se reflecte in titlu si in continutul articolului, fie a preluat materialul de la o terta sursa si l-a publicat, fara sa verifice fondul subiectului respectiv si fara sa isi aduca contributia prin solicitarea/verificarea unor informatii la institutia noastra, in mod direct.

Oricare ar fi realitatea in legatura cu situatiile expuse, consideram ca, in ambele cazuri, s-a produs o dezinformare care – din pacate – a proliferat in spatiul public (informatia a fost preluata si dusa in derizoriu de un canal de televiziune, pret de cateva minute, in aceeasi zi, iar ulterior mentionata in cadrul unei alte emisiuni TV).

Astfel, ati fi fost informati ca FRC a dat in judecata fosti membri ai organelor de conducere din anul 2020, iar reactia unora dintre acestia – apropiati mediilor de comunicare si socializare online – reprezinta o incercare de intimidare si/sau influentare a unui demers legal deplin justificat. Preluarea in mass-media a opiniilor acestora nu face, in acest caz, decat sa puna in slujba unor interese particulare canale de informare a publicului, sa dezinformeze, fara a permite cunoasterea completa a realitatii. Punand in discutie guvernanta companiei stabilita prin lege, asociind activitatea FRC cu formulari privind ineficienta sa, se urmareste – de fapt – discreditarea structurii in ansamblu pentru ca, in final, sa se ceara desfiintarea institutiei. Scopul vadit al acestui demers este ca sa nu mai existe entitatea care, exact in momentul acesta, solicita instantei recuperarea prejudiciului – daunele au fost constatate si evaluate de auditorii Ministerului Finantelor – de la fostii membri ai Directoratului, respectiv Consiliului de Supraveghere,

Este regretabil ca Freedom House prin PRESSHUB si AKTUAL24 gireaza titluri despre programe esuate si nespecialisti si materiale jurnalistice nedocumentate si ca, astfel, permite fisuri in mentinerea standardelor de profesionalism care aduc prejudicii de imagine FRC, afecteaza moralul si motivatia la nivelul angajatilor.

In acest context dorim sa va transmitem urmatoarele informatii in legatura cu echipa FRC care a reusit in 2022 sa pregateasca 6 programe cu componenta de contragarantare, respectiv de garantare in nume si cont stat si sa fie un membru activ al comunitatii europene a institutiilor de profil:
de la infiintare FRC este membru cu drepturi depline in cadrul AECM – Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare/Contragarantare, organizatie din randul careia fac parte societati care au modele de guvernanta similare si folosesc produse si instrumente financiare adecvate facilitarii accesului la finantare a antreprenorilor/IMM-urilor: Belgia, Franta, Irlanda, Polonia, Portugalia, Ungaria, etc. (AECM – https://aecm.eu);
astfel, apartenenta FRC la aceasta comunitate profesionala, recunoscuta drept un stakeholder relevant al Comisiei Europene si Fondului European de

Investitii, precum si al altor structuri/organizatii europene reprezentative din domeniul financiar-bancar, plaseaza echipa noastra intr-un context actual, dinamic si pro-activ vizavi de instrumente financiare, metode si bune practici, in beneficiul mediului de afaceri.

legislatia privind guvernanta corporativa este aplicata de FRC in ceea ce priveste administratorii societatii, principiile de transparenta, inclusiv cele de raportare (https://contragarantare.ro/guvernanta-corporativa/);
administratorii au rolul de a gestiona activele si de a lua masuri pentru activarea instrumentelor sale financiare si dezvoltarea activitatii societatii in mod adecvat contextului macroeconomic:

in perioada 2020-2021 au fost explorate directii de activitate care nu s-au materializat si a fost facuta o reorganizare care s-a dovedit nelegala si paguboasa, astfel ca societatea a inregistrat pierderi pentru prima data de la infiintare;

mai mult, auditorii Ministerului Finantelor au constatat – prin misiunea derulata in 2022 – neconformitati in procesele asociate deciziilor specifice din perioada mentionata si au dispus masuri in consecinta, iar administratorii numiti provizoriu au luat imediat decizii pentru conservarea patrimoniului, protejarea activelor financiare, etc. prin atragerea raspunderii si recuperarea prejudiciului constatat de la fostii membri ai organelor de conducere dualista ai societatii, responsabili de producerea acestuia.

de la sfarsitul anului 2021 si pe tot parcursul anului 2022, echipa FRC si-a canalizat expertiza si competentele pe crearea, amenajarea administrativa si implementarea de produse de finantare adecvate contextului economic si social generat de efectele post-pandemice si conflictul din Ukraina asupra mediului de afaceri si unor categorii de persoane, tinerii, carora le faciliteaza si in prezent accesul la finantare.

facilitarea accesului la finantare a mediului de afaceri, in special pentru IMM-uri, institutia nefiind finantata de la bugetul de stat. FRC nu primeste subventii pentru activitatea curenta, deruleaza operatiunile de contragarantare din fonduri proprii si – din 2018 pana in prezent – joaca si rolul de agent al statului, mandatat de Ministerul Finantelor, in cadrul unor programe guvernamentale cu adresabilitate directa IMM-urilor si tinerilor (studenti, familii, etc.). In esenta, FRC:

acorda contragarantii in baza a doua scheme de ajutor de minimis (de valori mari, respectiv de valori mici), ambele aprobate de Consiliul Concurentei din Romania, instrument care are ca efect direct diminuarea costului total al finantarii acordate de institutiile de credit antreprenorilor eligibili, preia o parte importanta a riscului de garantare si ofera siguranta institutiilor de credit.

acordarea de garantii in numele si contul statului si/sau granturi in cadrul unor programe guvernamentale pentru finatare si sprijin atat a beneficiarilor IMM-uri, cat si a unor categorii de persoane fizice, in baza mandatului acordat de Ministerul Finantelor.

In aproape 14 ani de activitate, echipa FRC a facilitat accesul la finantare si a sprijinit aproximativ 30.000 de IMM-uri, inclusiv startup-uri si beneficiari individuali carora le-a acordat contragarantii la garantiile emise de fondurile de garantare pentru finantari obtinute de la institutii de credit (pe principiul asigurarii-reasigurarii), respectiv garantii de stat in cadrul programelor guvernamentale, asigurand pana in prezent atat efectul de levier prin mecanismul de garantare-contragarantare, cat si rolul de agent al statului in derularea politicilor sale pentru mediul de afaceri si pentru tineri.

De aceea este frustrant sa citim in articolul invocat ca nu facem nimic si ca suntem nespecialisti. Da, suntem o echipa mica, dar responsabila, dintr-o institutie cu profil unic in sectorul financiar-bancar romanesc si care are corespondenta in practici recunoscute la nivel european. FRC dispune de instrumente si mecanisme anticilice care pot sa sprijine mediul de business, start-up-urile si alte categorii de beneficiari in perioade de criza si post-criza cand pietele se contracta. Administratorii sunt mandatati si au responsabilitatea legala a gestionarii unor active totale in valoare de aproximativ 435 milioane lei, in timp ce activitatea curenta este asigurata de personal cu practica si competente solide in domeniul financiar-bancar, precum si de experti in celelalte domenii-suport, necesare pentru derularea operatiunilor zilnice. Aceasta echipa utilizeaza o infrastructura tehnologica adecvata programelor de finantare actuale, institutia dispune de un sistem IT&C care si-a demonstrat eficienta, iar acesta a fost dezvoltat in-house de personalul propriu care are know-how, flexibilitate si agilitate sa adapteze continuu procesele la provocarile de business si la asteptarile clientilor.

Ca sa clarificam mai multe aspecte si sa argumentam suplimentar rolul si activitatea FRC in ecosistemul finantarilor, va adresam cu deschidere invitatia de a ne cunoaste mai bine in locul in care ne desfasuram activitatea, sa ne puneti intrebari si noi sa va raspundem – intr-un cuvant: sa va informati direct despre instrumentele financiare pe care le folosim, proiectele si programele pe care le derulam, planurile si contextul in care evoluam, astfel incat, in viitor, sa va puteti pronunta in cunostinta de cauza cu privire la munca si prioritatile echipei noastre.

Cu consideratie,

Stere-Constantin Farmache – presedinte al Directoratului
Andreia-Magdalena Surcel – membru al Directoratului
Bogdan Teodorescu – director
Cristina Enache
Ramona Naidin-Savulescu
Gratiela Barna
Ciprian Costea
Alis Vasile
Alexandra Costache
Robert Tanase
Daniel Vitan
Maria Lovisteanu
Gabriel Parvan
Adina Toma
Ioana Nitulescu
Georgiana Voicu
Irina Dumitrescu
Ovidiu Vajiala
Cristina Puran
Irina Constantin-Cutitei
Cosmin Crecea
Ana Moldoveanu
Florin Vintilescu – director
Gabriela Munteanu
Irina Ciobanu
Florina Dovletiu
Feri Dragulescu
Laurentiu Mutu – director
Cristian Ferentz
Camelia Savoiu
Diana Sima
Bogdan Oprea

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago