Presedintele sud-coreean presat sa demisioneze, pe masura ce parlamentul se pregateste sa voteze motiunea de destituire

externe

Liderul partidului de guvernamant din Coreea de Sud a declarat ca presedintele Yoon Suk Yeol trebuie demis pentru ca a incercat sa impuna legea martiala, crescand presiunea asupra lui de a demisiona, chiar daca membrii partidului sau, Puterea Poporului (PPP) si-au reafirmat vineri seara opozitia oficiala fata de demiterea sa, potrivit Reuters.

Sambata, parlamentarii vor vota motiunea de destituire a presedintelui depusa de principalul partid de opozitie.

Presedintele Yoon a socat natiunea marti seara cand a acordat armatei puteri sporite pentru a elimina ceea ce el a numit „forte anti-statale” si a depasi politicile obstructioniste ale adversarilor sai.

Yoon a abrogat legea martiala aproximativ sase ore mai tarziu, dupa ce parlamentul, inclusiv unii membri ai PPP, s-au opus prin vot decretului.

Partidul conservator a promis ca se va opune motiunii de demitere, o pozitie pe care a reafirmat-o vineri seara, dupa o intalnire indelungata a parlamentarilor sai – dintre care cel putin unii ar trebui sa o sustina pentru ca motiunea sa aiba succes. Yoon a spus ca va asculta preocuparile partidului, a declarat reporterilor un purtator de cuvant al PPP.

Ministrul interimar al Apararii, Kim Seon-ho, a spus ca informatiile vehiculate vineri, ca ar putea exista o alta incercare de a impune legea martiala, nu sunt adevarate.

Vineri, liderul PPP, Han, a pus paie pe foc, si a sugerat ca pozitia partidului cu privire la demitere s-ar putea schimba, atunci cand a spus ca exista „un risc mare ca actiuni extreme, cum ar fi aceasta lege martiala de urgenta, sa fie repetate” daca Yoon ramane la putere.

El a citat, de asemenea, „dovezi credibile” ca Yoon a intentionat marti sa aresteze lideri politici la Gwacheon, la sud de Seul, si a cerut „suspendarea imediata” a acestuia. El nu a cerut in mod explicit demitere si nu a raspuns reporterilor atunci cand i s-au cerut clarificari.

Biroul prezidential a negat ulterior ca ar fi fost dat un astfel de ordin de arestare a politicienilor de seama, a informat agentia de stiri Yonhap.

Liderul Partidului Democrat, Lee Jae-myung, a spus ca exista inca posibilitatea unei alte declaratii spontane a presedintelui, desi nu a oferit dovezi concrete.

„Situatia se inrautateste, exista mai putine modalitati (pentru Yoon) de a scapa. De aceea este foarte periculos in seara asta, pentru ca singura sansa pe care o are este in seara asta si maine dimineata”, a declarat Lee pentru Reuters intr-un interviu.

Unii membri PPP l-au indemnat pe Yoon sa demisioneze inainte de vot, spunand ca nu doresc sa se repete demiterea din 2016 a presedintelui de atunci Park Geun-hye, care a parasit mandatul dupa luni de proteste la lumina lumanarilor din cauza unui scandal de trafic de influenta. Caderea ei a declansat implozia partidului si o victorie a liberalilor in alegerile prezidentiale si generale.

In scene care amintesc de acele proteste, mii de demonstranti tinand lumanari s-au adunat vineri seara in fata parlamentului, cerand demiterea lui Yoon.

Pentru a reusi, un proiect de motiune de demitere ar avea nevoie de sprijinul a doua treimi din adunarea de 300 de membri. Partidul lui Yoon are 108 deputati, asa ca opt ar trebui sa fie de partea opozitiei pentru ca motiunea sa fie adoptata.

In cazul in care parlamentul voteaza pentru demitere, presedintele este suspendat din exercitarea atributiilor sale pana la desfasurarea de catre Curtea Constitutionala a unui proces de demitere. Prim-ministrul serveste ca presedinte interimar.

Yoon nu a fost vazut in public de cand a anulat legea martiala miercuri dimineata si nu a participat la intalnirea PPP de vineri.

In urma informatiilor din presa, Yoon se indrepta spre parlament in timpul zilei, insa parlamentarii opozitiei au ramas in holul principal al cladirii parlamentului si au infiintat un baraj pentru a-l bloca daca venea.

Presedintele adunarii i-a cerut lui Yoon sa nu vina in parlament, chiar daca planuieste, si a spus ca biroul sau va lua masuri pentru a-l impiedica sa ajunga la adunare. Biroul lui Yoon a negat astfel de planuri.

Un reporter Reuters a vazut zeci de vehicule parlamentare oficiale parcate in jurul parlamentului vineri seara – aceleasi spatii in care elicopterele militare au descarcat marti trupele armate.

Politia a demarat investigatii privindu-i pe presedinte si pe Kim Yong-hyun, ministrul Apararii care l-ar fi incurajat sa declare legea martiala si care de atunci si-a dat demisia.

Procurorii guvernamentali si militari au decis, de asemenea, sa efectueze o ancheta comuna asupra deciziei legii martiale, potrivit radiodifuzorului YTN. Ministerul apararii a declarat ca trei comandanti ai armatei au fost suspendati, in timp ce procurorii militari cautau sa impiedice 10 ofiteri sa calatoreasca peste ocean.

Incet au inceput sa apara detalii cu privire la haosul care a cuprins Seulul marti seara, dupa declaratia surpriza a lui Yoon, care a starnit amintiri dureroase despre anii lungi de guvernare militara a tarii dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Kwak Jong-geun, comandantul special de razboi, a declarat ca a sfidat ordinul dat de ministrul Apararii de a-i scoate pe parlamentari din parlament si, in schimb, le-a ordonat trupelor sale sa nu transporte munitie reala sau sa intre in zona in care se intalneau parlamentarii.

Comisia Electorala Nationala a declarat vineri ca aproximativ 300 de membri ai fortelor armate au intrat in sediul sau in toata tara, dupa anuntul soc al lui Yoon.

„Ocuparea Comisiei Electorale Nationale, o organizatie independenta conform constitutiei, este un act neconstitutional si ilegal”, se arata in comunicat.

Sustinerea lui Yoon a scazut la un nou minim de 13%, potrivit celui mai recent sondaj Gallup Korea, publicat vineri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: