Presedintele Serbiei sustine ca manifestatiile impotriva exploatarii litiului fac parte dintr-un „razboi hibrid” dus de Occident impotriva tarii sale

actualitate

Alexandar Vucici, fuga, Serbia, al-Assad

Presedintele Serbiei i-a acuzat duminica pe manifestantii care s-au opus unui proiect de exploatare a litiului in tara balcanica ca fac parte dintr-un razboi „hibrid” sustinut de Occident impotriva guvernului sau si a promis ca va lua masuri legale ferme impotriva protestatarilor care au blocat traficul feroviar si rutier in capitala.

Intr-unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani, zeci de mii de persoane au iesit weekendul trecut in strada in capitala Belgrad impotriva exploatarii litiului in Serbia, in ciuda avertismentelor oficialilor cu privire la presupusul complot al acestora de a-l destitui pe presedintele populist Aleksandar Vucici si guvernul sau.

Unii dintre protestatari au blocat ulterior caile ferate la doua gari din oras si au oprit pentru scurt timp traficul pe o autostrada importanta. La inceputul zilei de duminica, politistii antirevolta i-au impins afara din gari pe manifestanti.

Ministrul de interne Ivica Dacici a declarat ca 14 persoane au fost aduse pentru interogatoriu. Politia lucreaza pentru a identifica toti autorii care vor face obiectul unor acuzatii, a spus el.

Vucici a declarat duminica reporterilor ca, desi protestul principal a fost facut in mod democratic, blocarea traficului pe autostrada a reprezentat „teroarea minoritatii asupra majoritatii”.

„Face parte din abordarea hibrida” menita sa rastoarne guvernul, a declarat Vucic reporterilor. „Am stiut totul in detaliu. Credeti ca ati surprins pe cineva… intotdeauna am fost retinuti, fara violenta am asigurat ordinea in tara, fara nicio problema.”

Vucic a declarat saptamana trecuta ca a fost informat de serviciile secrete ruse ca in Serbia se pregatesc „tulburari in masa si o lovitura de stat” de catre puteri occidentale nespecificate care doresc sa il inlature de la putere.

Oficialii guvernamentali si presa controlata de stat au lansat o campanie majora impotriva mitingului de sambata, comparandu-l cu revolta Maidan din capitala Ucrainei, Kiev, care a dus la rasturnarea presedintelui pro-rus de atunci al tarii, Viktor Ianukovici, in 2013. Organizatorii protestului de la Belgrad au negat in mod repetat aceste acuzatii.

Demonstratia de sambata a venit dupa saptamani de proteste in zeci de orase din Serbia impotriva unui plan guvernamental de a permite exploatarea litiului intr-o vale agricola luxurianta din vestul tarii.

Acest plan a fost abandonat in 2022, dupa ce au avut loc ample demonstratii care au inclus blocarea unor poduri si drumuri importante. Dar a fost reluat luna trecuta si a primit un impuls intr-un acord provizoriu privind „materiile prime critice” semnat de guvernul lui Vucici cu Uniunea Europeana.

Tara balcanica incearca in mod oficial sa devina membra a UE, mentinand in acelasi timp legaturi foarte stranse atat cu Rusia, cat si cu China. Memorandumul UE privind extractia litiului si a altor materiale esentiale necesare pentru tranzitia ecologica ar apropia Serbia de blocul comunitar si ar reduce dependenta Europei de China in ceea ce priveste bateriile cu litiu si masinile electrice.

 

In timp ce guvernul insista asupra faptului ca mina reprezinta o oportunitate de dezvoltare economica, criticii spun ca aceasta ar provoca o poluare ireparabila a vaii Jadar, impreuna cu rezervele sale cruciale de apa subterana si terenurile agricole.

 

Vucic a declarat duminica ca in urmatorii doi ani nu se va exploata litiu, in timp ce toate riscurile sunt investigate, intr-o incercare aparenta de a linisti criticii. De asemenea, el a oferit un referendum pe aceasta tema – un lucru putin probabil sa fie luat in considerare de catre ecologisti, avand in vedere presupusul istoric al lui Vucic de fraudare a voturilor in favoarea sa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: