Presedintele Klaus Iohannis, la decernarea premiilor Distinguished International Leadership: „SUA nu au un aliat mai bun decat Romania”
Presedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA „ca o recunoastere a carierei sale si a rolului sau de lider transatlantic si european”.
Iohannis, care este primul sef de stat european onorat cu aceasta distinctie, a declarat, in cadrul ceremoniei de acordare a premiului, ca il accepta ca o recunoastere a conducerii Romaniei, in ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO si partener si prieten al SUA si ca il dedica tuturor romanilor, precum si parteneriatului si prieteniei dintre Romania si Statele Unite ale Americii.
„Incepand din 2001, cu cativa ani inainte de aderarea la NATO, si apoi de-a lungul celor doua decenii de apartenenta, Romania si poporul roman au luat decizii indraznete, curajoase si hotarate pentru a consolida structura democratica a societatii noastre, pentru a respecta angajamentele noastre de securitate transatlantice si pentru a transforma tara noastra intr-o ancora de stabilitate strategica, prosperitate si progres intr-o parte inca tulbure a Europei”, a precizat presedintele roman.
„Romania a fost un exemplu in multe domenii din Europa Centrala si de Est, de la apararea flancului estic al NATO la investitii in democratie, drepturile omului si statul de drept. Aceste eforturi romanesti au consecinte care depasesc cu mult granitele noastre nationale. Ele au contribuit, de fapt, la consolidarea Europei si a aliantei transatlantice si merita sa fie recunoscute.
Asadar, as dori sa ii multumesc lui Fred Kempe si consiliului director al Consiliului Atlantic Council pentru ca au facut aceasta alegere de a recunoaste si de a onora Romania pentru aceste eforturi. De asemenea, ii sunt recunoscator fostului consilier pe probleme de securitate nationala Stephen Hadley pentru introducerea din aceasta seara si pentru munca inegalabila depusa pentru a ajuta la conturarea si implementarea viziunii presedintelui George W. Bush privind o Europa intreaga si libera, in care romanii si celelalte natiuni din Europa Centrala si de Est pot imbratisa demnitatea, democratia si prosperitatea. Ar trebui sa onoram si acest lucru in aceasta seara.
In 2011, vicepresedintele Joe Biden a fost pe aceasta scena pentru acelasi premiu si a facut atunci o declaratie foarte puternica despre angajamentul Americii in Europa Centrala. El a spus, citez: „A venit timpul pentru Europa Centrala. V-ati demonstrat ca sunteti pregatiti pentru provocari comune, ca sunteti dispusi sa le abordati si ca sunteti capabili sa le depasiti. De aceea, in America nu ne mai gandim la ce putem face pentru Europa Centrala, ci, mai degraba, la ce putem face impreuna cu Europa Centrala.”
Si, intr-adevar, tara noastra a facut un pas inainte pentru a face fata responsabilitatilor de a fi partenerii si aliatii Americii spre est. Asa a aparut formatul Bucuresti Noua, o initiativa lansata in 2015 de Romania si Polonia, care include toate natiunile de pe flancul estic si ofera o platforma solida pentru a ne coordona resursele de securitate in cadrul NATO.
Acesta este modul in care majoritatea tarilor noastre de pe flancul estic au inceput sa faca progrese in ceea ce priveste cresterea bugetelor de aparare si modernizarea infrastructurii si echipamentelor noastre militare. Acesta este modul in care tarile noastre au fost imputernicite sa actioneze cu unitate si hotarare si sa puna in aplicare un factor de descurajare puternic impotriva expansionismului rusesc, mentinand in acelasi timp valorile noastre democratice transatlantice fundamentale.
Nu exista o alta dovada mai puternica a acestui lucru decat modul in care tarile noastre de pe flancul estic au raspuns la agresiunea nejustificata a Rusiei impotriva Ucrainei si la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apara si de a respinge acest atac oribil al Rusiei.
In calitate de presedinte al Romaniei pot sa va spun ca Romania s-a situat cu adevarat in prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina. Peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut granita in Romania cautand refugiu, siguranta si trecere sigura. Aproape patruzeci de mii de copii invata acum in clasele din Romania.
Milioane de tone de asistenta umanitara au trecut in Ucraina prin si dinspre Romania. De asemenea, Romania a ajutat Ucraina sa mentina o linie de salvare economica vitala, valorificand conexiunile noastre maritime unice si facilitand tranzitul a aproape patruzeci de milioane de tone de cereale, aproape 70 la suta din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile romanesti de pe Dunare si Marea Neagra. Toate aceste eforturi continua atat timp cat va fi nevoie, deoarece stim ca Romania joaca un rol cheie in a ajuta Ucraina sa obtina victoria si pacea, sa reuseasca din punct de vedere economic si sa se integreze in Uniunea Europeana.
Asadar, mesajul meu pentru dumneavoastra in aceasta seara este: Romania a luat in serios acest apel. Ce poate face America, impreuna cu Europa Centrala? Lucram impreuna pentru a consolida securitatea noastra colectiva, libertatea avansata si progresul economic si pentru a ne asigura ca democratia continua sa dea rezultate. Este responsabilitatea noastra comuna. Si puteti conta pe capacitatea noastra de a duce la bun sfarsit, pentru ca Statele Unite nu au un aliat mai bun decat Romania. Dedic acest premiu tuturor romanilor si parteneriatului si prieteniei dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Va multumesc foarte mult”, si-a incheiat mesajul presedintele Iohannis.