Plenul Senatului a adoptat, luni, in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI) a Ministerului de Interne, cu un amendament al Comisiei de aparare care prevede ca seful acestei structuri este numit si eliberat din functie de ministrul de Interne. Astfel, membrii CSAT si presedintele Iohannis au fost eliminati din procedura de numire.
Prin urmare, seful DGIPI va fi numit de direct doar de catre Carmen Dan, unul dintre ministrii cei mai fideli lui Liviu Dragnea.
In favoarea proiectului s-au pronuntat 75 de senatori, 2 s-au abtinut si 29 au votat impotriva.
Proiectul are ca obiect de reglementare infiintarea, organizarea si functionarea DGPI, ca structura specializata cu atributii in domeniul securitatii nationale, in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridica, urmand a se desfiinta Departamentul de Informatii si Protectie Interna.
In forma propusa de Guvern, directorul general al DGPI este cadru militar in activitate, numit in functie prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Camera Deputatilor a adoptat actul normativ cu modificarea potrivit careia directorul general al DGPI este cadru militar in activitate, numit in functie de catre ministrul de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Comisia de aparare si Comisia de administratie a Senatului au modificat, de asemenea, actul normativ adoptat de Camera Deputatilor, in sensul ca directorul general al DGPI este numit si eliberat din functie de catre ministrul de Interne.
Senatorii Opozitiei si-au exprimat nemultumirea fata de amendamentul adoptat de Comisia de aparare, prin care sunt eliminate din procedura de numire a sefului DGPI avizul CSAT si obligativitatea ca directorul acestei structuri sa fie cadru militar in activitate.
„A fost o batalie formidabila de la Revolutie incoace ca fiecare sa isi faca un serviciu secret. Desprinderea totala a acestui serviciu de CSAT nu este buna pentru ca acolo se discuta probleme legate de secrete de stat. Ce este totusi interesant ca practic prin lege noi spunem ca tot ce face acest servicu este activitate secret de stat, ceea ce nu este adevarat. Foarte multe activitati ale acestui serviciu nu ar trebui sa fie secret de stat, poate secret de servicu, poate pe alta gama a secretului. De aceea, parerea mea este ca a rupe total de CSAT acest serviciu este o greseala si vom vedea peste ani ce se va intampla. Bine ar fi sa votam impotriva legii si poate sa o reluam candva in alta forma”, a afirmat, la dezbaterile din plen, senatorul PMP Traian Basescu.
De asemenea, senatorul Nicu Falcoi, secretar al Comisiei de aparare, a anuntat votul impotriva al USR.
„Plecand de la o ordonanta de urgenta care practic incerca sa scoata de sub suspiciune serviciul (…), care ani de zile s-a considerat o unealta a mai marilor zilei, prin amendamentele aduse atat in Camera Deputatilor, cat si in comisiile de la Senat, s-a reusit deturnarea acestei ordonante de urgenta. Prin eliminarea avizului CSAT, cat si prin lasarea la dispozitia ministrului de Interne numirea directorului acestei directii si a obligativitatii ca acesta sa fie militar, precum si prin secretizarea intregii sale activitati DGPI devine un serviciu secret pus la dispozitia domnului Dragnea. Prin urmare, USR nu poate gira asa ceva si va vota impotriva acestei legi”, a spus Falcoi.
La randul sau, senatorul Alina Gorghiu a precizat ca PNL nu este de acord cu actul normativ in forma propusa de Comisia de aparare si Comisia de administratie a Senatului.
„Sunt doua lucruri care ne deranjeaza la acest proiect. Ca in privinta sefului totul ramane la cheremul ministrului de Interne, scotandu-se avizul CSAT si renuntand la calitatea de militar pentru seful acestui serviciu, desi argumentele evocate de PMP si USR sunt foarte clare — vorbind de un serviciu care opereaza si gestioneaza informatii cu caracter de stat care fac obiectul multor sedinte CSAT si in opinia noastra este de neinteles de ce majoritatea doreste eliminarea acestui aviz. (…) Opinia PNL este de respingere in form actuala”, a spus Gorghiu.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…