Presedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol si-a aparat decizia socanta de a declara legea martiala saptamana trecuta, spunand ca a facut-o pentru a proteja democratia tarii, relateaza BBC.
Intr-un discurs surpriza televizat, el a spus ca incercarea a fost o decizie legala de „prevenire a prabusirii” democratiei si de a contracara „dictatura parlamentara” a opozitiei.
Yoon a sugerat ca nu va demisiona.
„Voi ramane ferm indiferent daca voi fi pus sub acuzare sau anchetat”, a spus el. „Voi lupta pana la capat”, a continuat el.
Presedintele si aliatii sai se confrunta cu investigatii pentru acuzatii de insurectie, iar lui si mai multor demnitari li s-a interzis sa paraseasca Coreea de Sud.
Joi, parlamentul condus de opozitie a votat pentru demiterea seful politiei Cho Ji-ho si ministrul justitiei Park Sung-jae. Cei doi oficiali au fost suspendati imediat.
Spre deosebire de motiunile de demitere impotriva presedintilor, care necesita adoptarea cu 200 de voturi in Adunarea Nationala de 300 de voturi, alti oficiali pot fi destituiti cu 150 de voturi.
In discursul sau, primul de la scuzele sale din weekend, Yoon a negat ca ordinul sau martial ar fi un act de insurectie, sustinand ca rivalii sai politici au creat „incitare falsa” pentru a-l dobori.
Yoon a repetat multe dintre aceleasi argumente pe care le-a folosit in noaptea in care a declarat legea martiala: ca opozitia era periculoasa si ca prin preluarea controlului, el incercase sa protejeze publicul si sa apere democratia.
Cu toate acestea, Yoon a adaugat ca nu va evita „responsabilitatile sale legale si politice”.
Sambata trecuta, o incercare a parlamentarilor de opozitie de a-l demite pe presedinte a esuat dupa ce membrii propriului sau Partid Puterea Populara (PPP) de guvernamant au boicotat votul. Dar membrii opozitiei urmeaza sa organizeze un alt vot de demitere in acest weekend si au promis ca vor organiza unul in fiecare sambata pana cand Yoon va fi revocat din functie.
Partidul lui Yoon spera sa-l convinga pe presedinte sa paraseasca mai devreme mandatul, mai degraba decat sa-l forteze sa plece.
Daca parlamentul din Coreea de Sud va adopta proiectul de lege pentru demitere, ar urma un proces la Curtea Constitutionala. Doua treimi din acea instanta ar trebui sa sustina decizia pentru ca Yoon sa fie revocat definitiv din functie.
Yoon a pierdut din putere de cand opozitia a castigat alegerile generale din aprilie.
Anuntul legii martiale din noaptea de 3 decembrie a aruncat tara in tulburari politice. Protestatarii s-au confruntat cu fortele de securitate in fata cladirii Adunarii Nationale, in timp ce parlamentarii s-au luptat sa voteze impotriva ordinului lui Yoon.
Yoon si-a retras ordinul legii martiale la cateva ore dupa ce acesta a fost blocat de parlamentari.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…