Trei judecatori CCR au avut o opinie separata in decizie prin care Curtea a confirmat ca persoanele condamnate nu pot sa ocupe pozitia de ministru. CCR a dat publicitatii, marti, motivarea in cazul sesizarii depuse de Avocatul Poporului.
Cei trei judecatori care au dorit sa-i permita lui Dragnea sa ocupe functia de premier sunt: Valer Dorneanu (presedintele CCR), Marian Enache si Simona-Maya Teodoroiu. Ceilalti sase judecatori s-au impotrivit.
Ei au explicat ca Dragnea ar fi discriminat. „Prin urmare, apreciem ca, prin impunerea acestei conditii legale, se produce o discriminare a dreptului cetatenilor romani care doresc sa acceada la functia de membru al Guvernului, in raport cu cei care doresc sa acceada la demnitatea de Presedinte al Romaniei/ deputat/ senator, din moment ce, pe de o parte, ea reglementeaza numai in privinta acestei categorii de demnitari, iar, pe de alta parte, Constitutia nu impune reglementarea unei asemenea conditii, ci, dimpotriva, textul fundamental prevede in mod limitativ conditiile de acces la functiile/ demnitatile politice din varful puterii executive/ legislative”, au scris cei trei in opinia separata.
Curtea Consitutionala a facut publica motivarea in cazul deciziei care a confirmat ca Liviu Dragnea nu poate ocupa functii de ministru sau premier deoarece are o condamnare penala. Insa, CCR sugereaza care ar fi caile prin care Dragnea ar putea totusi sa ajunga premier.
Astfel, potrivit motivarii, CCR considera ca interdictia ca persoanele condamnate sa faca parte din Guvern trebuie sa inceteze, conform legislatiei in vigoare, in caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie.
„(…) Apare cu evidenta ca, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, sintagma ‘nu au suferit condamnari penale’ inceteaza sa mai constituie o interdictie la dobandirea calitatii de membru al Guvernului in ceea ce priveste persoanele care cad sub incidenta/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, persoane cu privire la care condamnarea penala inceteaza sa mai produca efectele extrapenale prevazute de lege. Orice alta interpretare data sintagmei ‘nu au suferit condamnari penale’ din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrara literei si spiritului Constitutiei”, se arata in motivarea deciziei.
CCR a respins ca inadmisibila, pe 4 mai, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…