Presedintele Academiei Romane: „Cultura noastra nu este minora, in ciuda handicapului lingvistic. Nu este totuna sa fii un mare poet de limba engleza sau un mare poet de limba romana”
Cultura noastra nu este minora, in ciuda handicapului lingvistic pus pe seama faptului ca limba romana este de circulatie prea restransa, a evidentiat, joi, presedintele Academiei Romane, Ioan – Aurel Pop, la un eveniment organizat pentru celebrarea Zilei Culturii Nationale.
„Despre cultura romana s-a spus adesea si am spus-o mai mult noi, romanii, ca a fost si este o cultura minora. Minoratul acesta s-ar fi datorat mai ales limbii romane, una de circulatie prea restransa, dar si continutului insignifiant sau imitativ al creatiilor noastre. La o analiza mai atenta, insa, se vede ca lucrurile nu stau tocmai asa. In scurta lui viata pamanteasca se vede cum ceea ce a facut Eminescu a capatat mereu dimensiuni de tot mai mare profunzime. De la poezii precum ‘La moartea lui Aron Pumnul’ si ‘Fiind baiet paduri cutreieram’ pana la Scrisori si ‘Luceafarul’, versul s-a mladiat mereu, tinzand spre perfectiune”, a afirmat Ioan – Aurel Pop, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, creatorii romani autentici nu au fost „complexati” niciodata de marile culturi. „Au exprimat mereu, in acest cadru general, specificul locului lor si au facut-o cu demnitate. A existat si exista handicapul limbii, pentru ca nu este totuna sa fii un mare poet de limba engleza sau un mare poet de limba romana”, a punctat Ioan – Aurel Pop.
„Primul lucru care ma face sa ma intreb daca nu cumva cultura romana este in pericol este dezinteresul autoritatilor. (…) Tot aici intra si dezinteresul mass-media, (…) care face invers decat ar trebui sa faca. In loc sa cultive cultura, cultiva inlocuitorii de cultura”, a transmis academicianul Nicolae Manolescu.
La randul sau, vicepresedintele Academiei Romane Nicolae – Victor Zamfir a subliniat ca este esential ca politicienii sa sustina cercetarea stiintifica romaneasca.
El a afirmat ca Romania are istorie, scoli, potential si realizari in domeniul cercetarii stiintifice si exista potentialul de a fi recunoscuta ca partener egal de colegii din statele dezvoltate.