Presa pesedista anunta pe cine va propune PSD ca premier. Este artizanul programului lui Dragnea
Site-ul stiripesurse.ro, detinut de Iosif Buble (sotul deputatului PSD Diana Tusa, sefa a departamentului comunicare al PSD), anunta ca PSD il va propune ca premier pe Cristian Socol in cazul in care motiunea de cenzura va fi adoptata.
Cristian Socol este artizanul celebrului program de guvernare pe care Liviu Dragnea l-a flururat in campania electorala din 2016. Socol a demisionat in vara anului trecut din PSD, el conducea Departamentul de Politic Fiscal-Bugetare al Consiliului National.
Televiziunile de stiri anunta ca PSD ii ia in calcul si pe Vasile Dancu si Remus Pricopie.
Senatul si Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, vor dezbate si vota miercuri motiunea de cenzura intitulata „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democratiei romanesti”, semnata de 208 parlamentari, initiata de social-democrati dupa ce, saptamana trecuta, Executivul si-a angajat raspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
Motiunea a fost citita luni in plenul reunit al Parlamentului de catre deputatul PSD Daniel Suciu.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult cinci zile de la data depunerii.
Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.
„Conform evaluarii noastre actuale, nu exista numarul necesar de voturi, chiar daca PSD este normal ca incearca sa creeze aceasta perceptie publica. Sigur ca vom vedea, nu mai avem mult de asteptat si vom vedea ce se va intampla maine, noi suntem pregatiti pentru orice eventualitate. Caderea motiunii inseamna continuarea activitatii Guvernului si ambitia de a pune in practica toate masurile benefice incluse in programul de guvernare. In cazul in care se va aduna numarul de voturi necesare pentru adoptarea motiunii de cenzura, sigur ca ne ducem spre anticipate”, a declarat, marti, prim-ministrul Ludovic Orban.
Liderul interimar al social-democratilor, Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor, a afirmat ca sunt suficiente voturi pentru a trece motiunea de cenzura.
„Avem suficiente voturi (pentru a trece motiunea de cenzura – n.r.), inseamna ca avem mai mult de 233”, a precizat, tot marti, Marcel Ciolacu.
Pentru a trece motiunea de cenzura este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.
Initiatorii motiunii de cenzura arata ca Guvernul Orban trebuie demis de urgenta atat pentru ca schimbarea sistemului electoral in prag de alegeri incalca standardele europene, cat si pentru ca adoptarea acestor modificari s-a facut in mod unilateral, fara consultare si dezbatere, prin angajarea raspunderii de catre partidul aflat la putere.
„Cu fiecare angajare de raspundere, ordonanta dupa ordonanta, Guvernul PNL vrea sa demonstreze tuturor ca este groparul democratiei romanesti! V-am avertizat public, in repetate randuri, ca exista o linie rosie peste care nu se poate trece si ca modificarea legilor electorale cu atat de putin timp inainte de alegeri este un abuz de democratie. Ati ignorat cu buna stiinta toate aceste avertismente, ati calcat in picioare normele constitutionale si ati trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a va satisface setea electorala de putere! Curtea Constitutionala v-a spus deja, prin cele doua decizii din 29 ianuarie 2020, ca mergeti pe un drum gresit. Ca este un abuz de putere sa vii cu angajari de raspundere pe proiecte aflate deja in procedura parlamentara. Ca PNL incalca grav Legea fundamentala! Domnule Orban, ati deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor romanilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, sustin semnatarii motiunii.
Acestia considera ca decizia de a modifica legislatia electorala cu patru luni inainte de alegeri arunca Romania la marginea Europei.
„Nu poti sa fii la putere si sa modifici legea electorala din interes conjunctural, cu cateva luni inainte de alegeri, pentru a-ti crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care incalca in mod flagrant Constitutia Romaniei si standardele de buna practica definite de Comisia de la Venetia si impartasite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastra nu cred ca isi doreste sa fie partasul unui asemenea abuz. Problema principala nu e daca alegerile sunt intr-un singur tur, in doua tururi sau in zece. Discutii privind modificarea legislatiei electorale se pot realiza, dar nu asa, incalcand toate normele, cutumele legislative. Noua nu ne e frica de alegeri, cei care schimba legea cu patru luni inainte de scrutin sunt cei care cred ca, daca nu schimba regulile, vor avea o problema, dar acesta nu este un argument democratic. Asadar, stimati colegi, avand in vedere dorinta PNL de a privatiza democratia din Romania, va rog sa sustineti aceasta motiune de cenzura! Drumul Romaniei nu este spre est. Nu-i lasati sa duca Romania pe acel drum!”, se mai arata in textul motiunii de cenzura.
Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca, dupa asumarea raspunderii, se depune motiune de cenzura si aceasta este adoptata. Daca Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.