Presa lui Dragnea si presa din Israel, scandal pe doua voci. Merkel a intervenit pe langa Iohannis pentru a bloca mutarea ambasadei Romaniei din Israel
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa blocheze planul Guvernului de la Bucuresti de a transfera sediul Ambasadei in Israel din orasul Tel Aviv la Ierusalim, afirma surse occidentale citate de presa israeliana, scrie Mediafax.
In efortul de a opri Guvernul Romaniei sa transfere ambasada la Ierusalim, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat in aprilie pe presedintele Klaus Iohannis pentru a-l indemna sa blocheze aceasta actiune a Bucurestiului. O sursa occidentala a declarat pentru cotidianul The Jerusalem Post ca Angela Merkel a incercat sa il convinga pe presedintele Romaniei sa opreasca planul de relocare a Ambasadei la Ierusalim.
Exista indicii ca Angela Merkel a discutat si cu alti politicieni europeni in cadrul campaniei de a bloca relocarea ambasadelor unor natiuni europene la Ierusalim.
Un purtator de cuvant al Ministerului roman de Externe a transmis urmatorul mesaj pentru cotidianul The Jerusalem Post: āReferitor la intrebarea dv., Ministerul de Externe nu poate face comentarii despre presupusele discutii dintre Angela Merkel si presedintele Romaniei. Daca doriti informatii suplimentare, v-am recomanda sa contactati Administratia Prezidentialaā. Pana in momentul difuzarii acestei stiri, Biroul presedintelui Klaus Iohannis nu raspunsese solicitarii transmise de Jerusalem Post.
Biroul cancelarului Angela Merkel a transmis pentru cotidianul The Jerusalem Post: āNu putem oferi informatii despre discutii confidentialeā. Berlinul a subliniat ca āstatutul orasului Ierusalim trebuie clarificat in cadrul unui acordā de pace.
Stirea din Jerusalem Post a fost prezentata in regim de Breaking News si in emisiunea āSinteza zileiā de la Antena 3, Mihai Gadea comentand informatiile in sens tendentios.
Guvernul Romaniei a semnalat intentia de mutare a sediului ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Reprezentantii Guvernului au sustinut ca memorandumul privind mutarea Ambasadei Romaniei din Israel in Ierusalim a fost inaintat de Ministerul Afacerilor Externe la categoria āDocumente confidentialeā si isi va pastra caracterul pana la o decizie finala. In schimb, presedintele Klaus Iohannis a transmis ca nu a fost consultat cu privire la o posibila mutare a ambasadei in Ierusalim.
Ministerul israelian de Externe a anuntat in decembrie 2017 ca a initiat contacte cu cel putin zece tari care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, dupa exemplul SUA, printre aceste state figurand, conform unor surse diplomatice, Romania.
Presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat in decembrie 2017 decizia controversata de a considera orasul Ierusalim drept capitala Israelului si, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticata dur de Autoritatea Palestiniana, de Liga Araba, de numeroase tari musulmane, de Adunarea Generala ONU, Uniunea Europeana si Rusia. Ulterior, pe fondul criticilor, presedintele SUA a incercat sa isi nuanteze pozitia privind statutul Ierusalimului, refuzand sa excluda posibilitatea impartirii orasului si explicand ca israelienii si palestinienii trebuie sa stabileasca frontierele in oras. Liderul de la Casa Alba a transmis Israelului ca pacea necesita ācompromisuri dureā.
Israelul considera orasul Ierusalim drept capitala sa eterna si indivizibila, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniana vrea ca Ierusalimul de Est sa devina capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri si Natiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliana asupra intregului oras, subliniind ca zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima natiune care isi muta ambasada in Israel la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticata dur de Autoritatea Palestiniana, de Liga Araba, de numeroase tari musulmane, de Uniunea Europeana si Rusia.
Statele Unite si Guatemala sunt singurele tari care au ambasadele din Israel in orasul Ierusalim, restul natiunilor avandu-le in Tel Aviv. Recent, premierul Australiei, Scott Morrison, a semnalat ca intentioneaza sa decida recunoasterea orasului Ierusalim drept capitala a Israelului, din ratiuni electorale. Presedintele-ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, intentioneaza sa transfere sediul ambasadei braziliene in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, argumentand ca natiunea israeliena este suverana, astfel ca are dreptul de a stabili care este propria capitala.
Uniunea Europeana considera Ierusalimul capitala comuna a Israelului si a viitorului stat palestinian
Orasul Ierusalim trebuie sa ramana capitala comuna a Israelului si a viitorului stat palestinian, a declarat in urma cu cateva luni Federica Mogherini, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate. āTrebuie mentinut statutul special si caracterul orasuluiā Ierusalim, a declarat Federica Mogherini.
Uniunea Europeana a exprimat āpreocupari graveā in legatura cu decizia lui Donald Trump, avertizand ca masura, o incalcare a unei rezolutii ONU, risca sa afecteze perspectivele de pace intre israelieni si palestinieni. āUniunea Europeana exprima preocupari grave legate de anuntul facut de presedintele SUA, Donald Trump, privind orasul Ierusalim si privind repercusiunile pe care le-ar putea avea asupra perspectivelor de pace. Pozitia UE este neschimbata. Trebuie indeplinite aspiratiile ambelor parti si trebuie gasita o cale, prin negocieri, pentru stabilirea statutului Ierusalimului ca viitoare capitala a ambelor stateā, israelian si palestinian, a reactionat in decembrie 2017 Federica Mogherini. āUniunea Europeana si statele membre vor continua sa respecte consensul international privind orasul Ierusalim, prevazut, intre altele, in Rezolutia Consiliului de Securitate ONU 478; aici sunt prevederi privind sediile misiunilor diplomatice pana la solutionarea statutului definitiv al orasului Ierusalimā, a precizat atunci Federica Mogherini, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Actiune Externa (SEAE). āUniunea Europeana indeamna toate partile sa dea dovada de calm si de retinere pentru a evita escaladarea conflictului. Trebuie sa ne concentram in continuare pe crearea conditiilor pentru negocieri directe si consistente (ā¦). UE reitereaza angajamentul ferm in favoarea solutiei a doua stateā, israelian si palestinian, sublinia Federica Mogherini.
In aprilie 2017, Rusia a exprimat preocupare privind stagnarea procesului de pace israelo-palestinian, reiterand sustinerea pentru solutia coexistentei a doua state, anuntand recunoasterea Ierusalimului de Vest capitala a Israelului si propunand Ierusalimul de Est drept capitala a viitorului stat palestinian.