Presa germana il buseste iar pe Iohannis: „Legea de desfiintare a SIIJ ingreuneaza lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate”
O lege controversata intra in vigoare in Romania, despre care criticii spun ca ingreuneaza lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, scrie agentia de presa germana DPA, preluata de prestigiosul Spiegel. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat-o dupa ce a fost aprobata si de Curtea Constitutionala. Vicepresedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, si-a exprimat imediat ingrijorarea pe Twitter.Ā
Amendamentul desfiinteaza o unitate speciala de urmarire penala (SIIJ), care era responsabila exclusiv de investigarea judecatorilor si procurorilor. Criticat pentru ca este pro-coruptie, guvernul precedent, condus de social-democrati, a infiintat SIIJ in 2018, luandu-le atributii unitatilor speciale pentru coruptie (DNA) si crima organizata (DIICOT), care erau considerate foarte eficiente. Daca personalul judiciar era suspectat de infractiuni in dosare complexe de coruptie sau mafie, DNA si DIICOT nu mai aveau voie sa investigheze mai departe.
Actuala modificare este criticata pentru ca DNA si DIICOT nu si-au primit inapoi competentele. In prezent, personalul judiciar trebuie sa fie anchetat de catre orice procuror desemnat in acest sens de catre superiorii sai la nivel regional sau local. Activistii pentru drepturile civile si expertii in domeniul justitiei afirma ca este greu de imaginat ca un procuror poate investiga un alt procuror, in special in municipalitati si regiuni, din cauza dependentelor si loialitatilor bazate pe prietenii si relatii de familie. In plus, acesti anchetatori provinciali nu dispun de expertiza necesara pentru cazurile de coruptie si de mafie, s-a spus. In schimb, anchetatorii foarte specializati din cadrul DNA si DIICOT sunt considerati structural ca o ācastaā separata, care actioneaza in mod complet independent.
Comisia de la Venetia a sustinut recent un argument similar in critica sa la adresa modificarii legii. Jourova, comisarul european pentru valori si transparenta, a declarat ca a vorbit cu ministrul roman al justitiei, Catalin Predoiu, despre āingrijorareaā sa in legatura cu acest lucru. Aceasta a anuntat ca va continua sa examineze aceasta chestiune in dialog cu Comisia de la Venetia. De la aderarea Romaniei la UE in 2007, lupta impotriva coruptiei si reformele judiciare au fost supravegheate in mod special de Comisia Europeana.
Fostul ministru al justitiei, deputatul USR Stelian Ion, a afirmat, vineri, ca, prin promulgarea proiectului privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, āpresedintele Klaus Iohannis a ales sa se mute cu toate bagajele in tabara antireformistilor din justitieā.
āPresedintele Iohannis a promulgat legea prin care se reorganizeaza Sectia speciala de anchetare a magistratilor intr-o retea nationala. Au schimbat SIIJ cu RIIJ. Acesta este semnul renuntarii la reforma justitiei, la lupta anticoruptie si la apararea independentei magistratilor. Presedintele Iohannis avea posibilitatea legala sa intoarca legea in Parlament pentru reexaminare. I-am cerut oficial, printr-o scrisoare pe care i-am adresat-o, sa trimita legea in Parlament, dar nu a vrut. Asta in ciuda faptului ca stia despre opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, care critica in termeni duri proiectul lui Catalin Predoiuā, a scris Stelian Ion pe Facebook.
Potrivit deputatului USR, faptul ca presedintele Iohannis nu a asteptat cateva zile, pana cand Comisia de la Venetia va emite in mod oficial avizul pentru proiectul lui Catalin Predoiu, arata āo ruptura profunda intre angajamentele asumate de Romania si vointa politica la cel mai inalt nivelā.
āKlaus Iohannis a ales astazi sa se mute cu toate bagajele in tabara antireformistilor din justitieā, a adaugat Stelian Ion.
El a mai sustinut ca Vera Jourova, vicepresedinta Comisiei Europene, i-a transmis ministrului Catalin Predoiu ingrijorarile Comisiei fata de proiectul de reorganizare a Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor.
āMai mult, Vera Jourova va face ceea ce Catalin Predoiu nu a facut: va urmari indeaproape discutiile cu Comisia de la Venetia. Cate semnale ar mai fi trebuit sa primeasca ministrul Predoiu si presedintele Iohannis ca sa inteleaga faptul ca angajamentele trebuie respectate, ca nu poti pacali Comisia Europeana? Tocmai acum, cand statul de drept este in pericol, cand democratiile sunt in pericol, Klaus Iohannis decide ca independenta magistratilor nu este asa de importanta si valideaza noua retea de control si intimidare a justitieiā, a mai scris Stelian Ion.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, precum si pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.
Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, in plen, in calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.
Proiectul de act normativ, initiat de Ministerul Justitiei si adoptat de Camera Deputatilor pe 21 februarie, prevede ca SIIJ se desfiinteaza iar competentele sale vor fi preluate de Parchetele obisnuite, cauzele urmand sa fie instrumentate de procurori anume desemnati. Legea a fost contestata la CCR de USR, dar si de AUR si PSD, insa Curtea a respins sesizarile.