Presa americana il acuza pe Donald Trump ca este „in complicitate deschisa” cu Putin, urmarind tinerea dupa gratii, in Rusia, a reporterului Evan Gershkovich pana cand el va fi reales
Unul dintre cei mai reputati jurnalisti de televiziune din Statele Unite, Chris Hayes, s-a aratat miercuri oripilat de declaratiile facute de Trump despre reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, avertizand ca fostul presedinte cazut in dizgratie „pare sa fie in mod deschis in complicitate cu Vladimir Putin” pentru a-l mentine pe Gershkovich incarcerat in Rusia pana cand eliberarea acestuia va fi in propriul sau interes politic.
Ceea ce a mentionat prezentatorul MSNBC a fost o inregistrare video tulburatoare publicata miercuri dupa-amiaza, in care Trump sustinea ca, daca va fi ales in toamna, Putin il va elibera pe Gershkovich, dar asta nu se va intampla daca va castiga Biden.
Hayes a explicat ca Gershkovich, un american, „este prizonier politic al guvernului rus de peste un an… incarcerat sub acuzatia falsa de a fi spion. Dar, din toate punctele de vedere, el este un ostatic al regimului lui Vladimir Putin”.
Hayes a precizat ca administratia Biden a negociat eliberarea lui Gershkovici de la arestarea sa, dar pana acum fara succes. Videoclipul lui Trump, a continuat Hayes, este „cu adevarat ingrozitor, chiar si dupa standardele sale degradate”, deoarece „el pare sa fie in mod deschis complice cu Vladimir Putin in luarea ca ostatic a lui Evan Gershkovich”.
Dupa ce a redat clipul lui Trump, Hayes a continuat: „Practic, Trump trimite un semnal Rusiei sa nu-l elibereze pe Evan pana dupa alegeri, fie sub pretextul unei intelegeri mai bune din partea lui Trump, fie ca un instrument pentru a-l ajuta pe Trump sa fie ales, ceea ce Vladimir Putin vrea neaparat sa faca”, a adaugat Hayes. El a reamintit apoi telespectatorilor apelurile lui Trump privind interferenta Rusiei in alegerile din 2016, care se pare ca si-au atins rezultatele dorite atunci cand campania lui Hillary Clinton a fost piratata.
Pentru a-si demonstra teoria, Hayes l-a citat mai intai pe Richard Nixon, a carui echipa de campanie a contactat ilegal guvernul sud-vietnamez inainte de alegerile din 1968 pentru a-l convinge sa se retraga din negocierile de pace cu Vietnamul de Nord.
„Nixon a prelungit razboiul pentru a fi ales. Intarzierea si extinderea ilegala ulterioara a razboiului de catre Nixon au costat 20.000 de vieti americane si milioane de vieti vietnameze, laotiene si cambodgiene”, a explicat Hayes.
Hayes a adus apoi in discutie exemplul lui Ronald Reagan care, asa cum a fost confirmat ulterior de ziarul The New York Times, a reusit in 1980, prin intermediul aliatului sau, fostul guvernator al Texasului, John Connally, sa intarzie eliberarea ostaticilor detinuti de Iran, pentru a avantaja candidatura lui Reagan la presedintie.
„Reagan a castigat, iar apoi, ca o ultima lovitura de pumnal pentru presedintele Carter, ostaticii au fost eliberati la doar cateva minute dupa ce noul presedinte, Ronald Reagan, a depus juramantul. Asadar, daca ne uitam la istorie, vedem ca este perfect plauzibil ca Donald Trump sa aiba un fel de canal de legatura cu Rusia”, a continuat Hayes.
„Dar, pana la urma, fie ca Trump inventeaza lucruri si incearca sa influenteze Rusia de la distanta, adica sa il tina pe Gershkovici ostatic, fie ca are intr-adevar o intelegere secreta pentru a-l tine ostatic, daca Donald Trump are intr-adevar vreo putere de a obtine eliberarea lui Gershkovici si nu face ca acest lucru sa se intample. In acest moment, atunci Donald Trump este cel care il tine ostatic pe acest american”, a conchis Hayes.