Oamenii de stiinta americani Victor Ambros si Gary Ruvkun au castigat luni Premiul Nobel pentru Medicina pentru descoperirea microARN-ului si a rolului sau crucial in modul in care organismele multicelulare cresc si traiesc, informeaza Reuters.
Munca lor a ajutat la explicarea modului in care celulele se specializeaza si se dezvolta in diferite tipuri, cum ar fi celulele musculare si nervoase, chiar daca toate celulele dintr-un individ contin acelasi set de gene si instructiuni pentru crestere si ramanere in viata.
„Descoperirea lor revolutionara a dezvaluit un principiu complet nou de reglare a genelor, care s-a dovedit a fi esential pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni”, se arata in comunicat.
Vorbind, de asemenea, cu Reuters, Ambros a descris microARN ca o „retea de comunicare intre gene care permite celulelor din corpul nostru sa genereze tot felul de structuri si functii complexe diferite”.
Ambros este profesor la Universitatea din Massachusetts Medical School, iar Ruvkun este profesor la Harvard Medical School si, de asemenea, este afiliat la Massachusetts General Hospital din Boston.
La sfarsitul anilor 1980, Ambros si Ruvkun au intreprins studii postdoctorale in laboratorul lui Robert Horvitz, el insusi laureat al Premiului Nobel in 2002, studiind un vierme rotund lung de 1 mm.
Descoperirile lor despre modul in care anumite microARN din viermii rotunzi guverneaza cresterea organelor si tesuturilor au fost initial respinse ca fiind specifice speciei.
Cu toate acestea, mai multe lucrari publicate de grupul de cercetare al lui Ruvkun in 2000 au aratat ca toata viata animala s-a bazat pe mecanism peste 500 de milioane de ani.
MicroARN intra in joc atunci cand ARN-ul mesager monocatenar – subiectul Premiului Nobel pentru medicina de anul trecut – este decodificat si tradus in producerea proteinelor, elementele de baza ale intregii vieti umane si animale.
ARN-ul mesager sau ARNm, la randul sau, iese din planul universal din fiecare nucleu celular, ADN-ul cu dublu helix.
Profesorul Gunilla Karlsson Hedestam de la Institutul Karolinska a spus ca, desi premiul 2023 a fost legat de utilizarea specifica in vaccinurile COVID-19, premiul de anul acesta a fost pentru un salt in intelegerea de baza cu multe aplicatii viitoare potentiale.
Janosch Heller, profesor asistent in stiinte biomedicale la Universitatea Dublin City, care nu a fost implicat in selectarea castigatorilor, a spus ca descoperirile au stimulat intelegerea unor boli precum epilepsia.
Castigatorii premiului pentru fiziologie sau medicina sunt selectati de Adunarea Nobel a Universitatii de Medicina a Institutului Karolinska din Suedia si primesc o suma de 11 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).
Ca in fiecare an, premiul pentru fiziologie sau medicina a fost primul dintre premiile Nobel, celelalte cinci urmand sa fie dezvaluite in zilele urmatoare.
Create in testamentul omului de afaceri suedez si inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, premiile au fost acordate pentru descoperiri in stiinta, literatura si pace incepand din 1901, in timp ce economia este o adaugare ulterioara.
Fostii castigatori ai premiului Nobel pentru medicina includ multi cercetatori celebri, cum ar fi Ivan Pavlov in 1904, cel mai cunoscut pentru experimentele sale privind comportament folosind caini, si Alexander Fleming, care a impartit premiul din 1945 pentru descoperirea penicilinei.
Anul trecut, premiul de medicina a fost acordat lui Katalin Kariko, un om de stiinta maghiar, si colegului american Drew Weissman, pentru descoperirile care au deschis calea vaccinurilor COVID-19 care au contribuit la stoparea pandemiei.
Conform traditiei, premiile pentru stiinta, literatura si economie sunt prezentate laureatilor in cadrul unei ceremonii pe 10 decembrie, aniversarea mortii lui Alfred Nobel, urmata de un banchet generos la primaria Stockholm. Premiul pentru pace este acordat in aceeasi zi la Oslo.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…