Premierul spaniol Pedro Sanchez va face o vizita oficiala in China la sfarsitul lunii, in plina incercare de mediere in razboiul din Ucraina
Presedintele chinez, Xi Jinping, l-a invitat pe premierul spaniol Pedro Sanchez intr-o vizita oficiala la Beijing saptamana viitoare, intr-un moment deosebit de relevant: Jinping tocmai s-a intors dintr-o calatorie de trei zile la Moscova, unde s-a oferit ca mediator pentru a gasi o cale de iesire din razboiul din Ucraina si a propus un plan de pace, potrivit El Pais.
Sanchez l-a vizitat recent pe Volodimir Zelenski la Kiev si i-a transmis sprijinul neconditionat. Pozitia Spaniei este, asadar, diferita de cea a Chinei, care si-a mentinut apropierea de Moscova, desi fara a-i trimite arme si, prin urmare, fara a intra oficial in conflict. Cu toate acestea, guvernul spaniol a evidentiat intotdeauna rolul cheie pe care il joaca China in influentarea lui Vladimir Putin si in cautarea unei iesiri din razboiul care se desfasoara deja de un an.
Sanchez vorbeste din ce in ce mai mult despre planurile de pace, desi il sustine pe cel pe care l-a ridicat Zelenski, care include recuperarea intregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a peninsulei Crimeea ocupata. Sanchez va avea ocazia sa afle la prima mana despre planul lui Xi Jinping si va obtine informatii despre pozitia Moscovei.
SUA au fost informate despre calatorie, potrivit unor surse guvernamentale.
Sanchez si Xi Jinping au avut deja o intalnire bilaterala la ultimul summit G-20 de la Bali, in noiembrie 2022. Si de atunci guvernul spaniol a evidentiat rolul Chinei ca posibil mediator. Acesta a fost mesajul pe care Sanchez i l-a transmis lui Xi la Bali, unde au discutat si despre presedintia spaniola a UE, care va incepe in a doua jumatate a acestui an, si despre probleme comerciale. Acum, rolul Chinei a devenit si mai important.
Sanchez va calatori in China dupa summitul UE de la Bruxelles, de joi si vineri si cel ibero-american de la Santo Domingo din weekend si in mijlocul unei schimbari pe care trebuie sa o faca in guvern, inlocuindu-i pe cei doi ministri care sunt candidati electorali, Reyes Maroto (Industrie) si Carolina Darias (Sanatate).
China a acordat practic statutul de vizita de stat calatoriei lui Sanchez si asta implica nu numai ca presedintele se va intalni cu Xi Jinping ci si cu prim-ministrul Li Qiang si cu presedintele Congresului National al Poporului, Zhao Leji.
Inainte de a ajunge la Beijing pe 30, Sanchez va participa la inaugurarea Forumului Boao, un fel de Davos chinezesc, care va avea loc in provincia Hainan. Presedintele acestui forum este secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon. Xi a fost in Spania intr-o vizita de stat in 2018.
O astfel de calatorie este deosebit de importanta pentru Sanchez in acest moment. Seful Executivului este concentrat pe profilul sau international si vrea sa profite la maximum de oportunitatea presedintiei spaniole a UE, care va veni intr-un moment electoral decisiv.
UE are relatii comerciale tensionate cu China, iar Sanchez insusi a recunoscut, la o conferinta de presa la Bruxelles, ca este „un rival”, un concurent. Si cu atat mai mult acum ca, dupa pandemie, Europa vrea sa-si aprofundeze autonomia strategica deoarece criza covidului a aratat ca depinde de China pentru aproape orice, chiar si pentru ceva simplu din punct de vedere tehnic precum fabricarea mastilor sau a aparatelor respiratorii.
Dar aceasta rivalitate nu inseamna ca UE nu doreste relatii bune cu China, marea putere industriala si putere-cheie in probleme geostrategice precum razboiul din Ucraina sau lupta impotriva schimbarilor climatice. Din acest motiv, Sanchez va incerca sa gaseasca un acord cu Xi Jinping in vederea presedintiei spaniole a UE, pentru a stimula relatiile in acel semestru.
Motivul oficial pentru calatorie este ca se implinesc 50 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari. Dar interesul este mai presus de orice politic, in contextul razboiului din Ucraina.
Sanchez este printre liderii europeni, precum cancelarul german Olaf Scholz, care a vizitat Beijingul, sau francezul Emmanuel Macron, care se angajeaza mai clar sa caute cat mai curand un acord de pace sustinut de Ucraina. Asta, in comparatie cu tarile din Est, precum Polonia, care se afla pe pozitii mai dure si propun o inarmare completa a Ucrainei pentru a castiga razboiul impotriva Rusiei, indiferent de cost.
Calatoria va avea si un continut economic si Sanchez se va intalni la Beijing cu oameni de afaceri din aceasta tara care vor sa investeasca in Spania si cu spanioli care sunt deja in China, unde sunt fabricate o buna parte din produsele marilor companii spaniole.
La intalnirea din Bali, presedintele chinez s-a plans lui Sanchez de barierele pe care UE le impune unor produse din tara sa.
„Salutam intrarea pe piata chineza a mai multor companii si produse spaniole, sperand, in acelasi timp, ca Spania va oferi companiilor chineze un tratament echitabil, corect, transparent si nediscriminatoriu pe piata sa”, se arata in nota oficiala a Chinei dupa intalnire. intre cei doi lideri.
China vrea sa evite cu orice pret ca tarile UE sa puna bariere comerciale. Printre subiectele care urmeaza s fie discutate se afla si contractul de 30.000 de milioane de euro pe care Airbus, la care Spania are o cota, l-a incheiat cu China pentru a construi aproape 300 de avioane comerciale.