Premierul polonez Donald Tusk este atacat de ecologisti pentru ca a dat vina pe castori pentru recentele inundatii, potrivit TVP World.
In timpul unei intalniri de criza pe subiectul inundatiilor care au lovit Polonia in ultimele saptamani, Tusk a spus ca castorii sunt o problema care trebuie rezolvata.
„Sunt necesare schimbari rapide cand vine vorba de prezenta castorilor pe diguri. Uneori trebuie sa alegi intre dragostea ta pentru animale si siguranta oraselor, a satelor si stabilitatea digurilor”, a adaugat el.
Tusk a sustinut ca animalele sapa in diguri, ceea ce agraveaza inundatiile. El a adaugat ca va sustine orice actiuni in cadrul legii pentru a limita prezenta acestora pe diguri.
In ultimele saptamani, Polonia s-a confruntat cu unele dintre cele mai grave inundatii din ultimele decenii. Ploile torentiale aduse de furtuna Boris au cauzat revarsarea raurilor, ducand la moartea a 16 persoane in estul Europei, inclusiv noua in Polonia, si la stramutarea a mii de oameni.
Joi, Milosz Motyka, un ministru adjunct al Climei si mediului, a declarat pentru publicatia poloneza Wirtualna Polska ca „nu inseamna ca vom impusca imediat totul in stanga si in dreapta, deoarece deciziile obligatorii sunt intotdeauna luate de directorul regional pentru protectia mediului, bazate pe o analiza a situatiei.”
Cu toate acestea, premierul a fost criticat pentru ca a dat vina pe castori.
Andrzej Czech, biolog si expert in castori, considera ca argumentul lui Tusk este nefondat. El a spus pentru TVP World ca oamenii incurca adesea doua tipuri diferite de diguri.
„Exista diguri de prevenire a inundatiilor, iar acestea nu sunt de obicei in apropierea apelor curgatoare, asa ca animalele nu sunt interesate deloc de ele. Pe de alta parte, exista diguri in jurul structurilor umane artificiale mai mici, cum ar fi cele din jurul lacurilor de pescuit, iar acestea pot fi deteriorate de activitatea castorilor”, a spus el.
Biologul a adaugat ca exista „masuri usoare” pe care oamenii le pot lua pentru a preveni deteriorarea cauzata de castori in lacurile artificiale, cum ar fi plasarea unei plase in jurul digurilor.
„In general, in conditii normale, castorii previn inundatiile. Ei creeaza baraje pe rauri mici si asa sunt create cascadele de apa.” Barajele actioneaza ca blocaje in rau, determinand incetinirea fluxului de apa.
In martie, guvernul Regatului Unit a raportat succesul unui program lansat in urma cu cinci ani pentru a reintroduce castorii in sud-estul Angliei, ca parte a unei strategii de atenuare a inundatiilor. Initiativa „a redus cu succes impactul inundatiilor si al secetei prin stocarea a milioane de litri de apa pe parcursul a cinci ani”, a scris guvernul pe site-ul sau.
Asadar, de ce premierul polonez a dat vina pe castori? Czech crede ca are de-a face cu influenta Partidului Popular Polonez (PSL) agrar in guvernul de coalitie al lui Tusk.
„Pentru a mentine actuala coalitie stabila, lobbystii vanatorilor cu legaturi cu PSL au primit mai intai o aprobare pentru macelarirea populatiei de mistreti. Apoi guvernul a votat pentru reducerea statutului protejat al lupilor. Si in sfarsit, a venit randul castorilor”, a spus el.
La inceputul acestui an, statelor membre ale UE li s-a cerut sa voteze o propunere inaintata de Comisia Europeana privind reducerea statutului protejat al lupilor, atragand critici din partea ecologistilor. Polonia s-a grabit sa voteze in favoarea propunerii.
Marek Jozefiak, purtatorul de cuvant al Greenpeace, atribuie inundatiile crizei climatice si nu castorilor. El a declarat pentru TVP World ca „aceste inundatii aveau loc la fiecare 100 de ani. Acum ele apar la fiecare deceniu. Este schimbarea climatica pe steroizi.”
„Daca nu ne indepartam de combustibilii fosili, putem privi in urma la inundatiile din 2024 ca la un eveniment usor”, a adaugat el.
Activista pentru clima Martyna Lesniak, care a fost implicata in eforturile de ajutor de urgenta saptamana trecuta in orasul ei natal Wroclaw, din sud-vestul Poloniei, a declarat pentru TVP World ca crede ca a da vina pe castori pentru inundatii este „revoltator”.
Mai degraba decat sa gaseasca api ispasitori, ea ar prefera sa vada guvernul lui Tusk facand schimbari in politica climatica – de exemplu, rasturnand planul guvernului anterior de a investi 300 de miliarde de zloti in extinderea autostrazilor in urmatorii cativa ani.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…