Premiera: Xi Jinping recunoaste ca economia Chinei are probleme. Tot mai multi someri
Intreprinderile din China se confrunta cu dificultati, iar persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au probleme sa obtina o slujba, a recunoscut presedintele Xi Jinping in timpul discursului sau de duminica, in ajunul Anului Nou, relateaza CNN.
Este pentru prima data cand Xi a mentionat provocarile economice in mesajele sale de Anul Nou, de cand a inceput sa le rosteasca in 2013. Declaratiile vin intr-un moment critic pentru a doua mare economie a lumii, care se confrunta cu o incetinire structurala marcata de o cerere slaba, de cresterea somajului si de o incredere in afaceri afectata.
Xi a recunoscut in discursul televizat: „Unele intreprinderi au avut o perioada dificila. Unii oameni au avut dificultati in gasirea de locuri de munca si in satisfacerea nevoilor de baza”.
„Toate acestea raman in prim-planul mintii mele”, a spus Xi. „Vom consolida si intari impulsul de redresare economica”, a mai spus el.
Cu cateva ore inainte ca Xi sa vorbeasca, Biroul National de Statistica (NBS) a publicat sondajul lunar privind indicele managerilor de achizitii (PMI), care a aratat ca activitatea fabricilor a scazut in decembrie la cel mai scazut nivel din ultimele sase luni.
Indicele oficial PMI din industria prelucratoare a scazut luna trecuta la 49, fata de 49,4 in noiembrie, potrivit unui comunicat al BNS.
Un nivel al indicelui PMI peste 50 indica expansiune, in timp ce orice plasare sub acest nivel reprezinta o contractie. Luna decembrie a marcat a treia luna consecutiva in care PMI din industria prelucratoare s-a contractat.
Sectorul de productie al tarii a fost slab in cea mai mare parte a anului 2023. Dupa o scurta redresare a activitatii economice in primul trimestru al anului trecut, indicele oficial PMI al industriei prelucratoare s-a contractat timp de cinci luni, pana in septembrie. Apoi a coborat din nou sub 50.
Beijingul se straduieste sa relanseze cresterea economica si sa stimuleze ocuparea fortei de munca, dupa ce a lansat o serie de masuri de sprijin anul trecut si a promis ca va adapta politica fiscala si monetara in 2024.
Insa abordarea tot mai etatista a economiei, care pune accentul pe controlul statului asupra afacerilor economice si sociale in detrimentul sectorului privat, i-a speriat pe antreprenori. Reprimarea intreprinderilor de catre guvern in numele securitatii nationale a speriat, de asemenea, investitorii internationali.
Sambata, Banca Populara a Chinei a anuntat ca a aprobat o cerere de eliminare a actionarilor majoritari de la Alipay, platforma de plati digitale condusa de Ant Group a lui Jack Ma. Masura inseamna ca Ma a cedat in mod oficial controlul asupra companiei pe care a cofondat-o.
Ma, care a cofondat si Alibaba Group, a declarat in ianuarie anul trecut ca va renunta la controlul Ant, ca parte a retragerii sale din afacerile online. Companiile sale au fost primele tinte ale represiunii fara precedent a Beijingului impotriva Big Tech, care au fost percepute ca fiind prea puternice in ochii Partidului Comunist.