Autoritatile sanitare din Paris au dezinfectat in premiera zone din capitala Frantei pentru a distruge tantarii tigru, purtatori de boli, a caror avansare rapida in nordul Europei a fost accelerata de schimbarile climatice, transmite The Guardian.
Drumurile au fost inchise, iar oamenii au fost rugati sa ramana in casele lor in sud-estul Parisului in primele ore ale zilei de joi, in timp ce contractorii de dezinsectie au pulverizat insecticid in copaci, spatii verzi si alte zone de reproducere a tantarilor.
Astfel de scene sunt un eveniment obisnuit in orasele tropicale insa devin din ce in ce mai frecvente si in Europa pe masura ce tantarul tigru, care poate transmite virusurile dengue, chikungunya si Zika, se raspandeste din Asia de sud-est, locul sau de origine.
„A fost o premiera in Paris, dar nu este prima in Franta”, a declarat viceprimarul Parisului, Anne Souyris, responsabil cu politica de sanatate, la televiziunea BFM. „Sudul Frantei este afectat de tantarii tigru de cativa ani”.
Organismul regional de sanatate din capitala, ARS Ile-de-France, a declarat ca zona vizata pentru fumigatii se afla la 150 de metri in jurul casei unei persoane din districtul 13 al capitalei care a contractat febra dengue in timpul unei calatorii.
„Aceste operatiuni sunt efectuate pentru a reduce riscul de transmitere a virusului denga dupa ce a fost detectat un caz”, a precizat aceasta.
O a doua operatiune de fumigatii a fost planificata in cursul noptii de joi spre vineri in suburbia Colombes, la nord-est de centrul Parisului, dupa ce o a doua persoana s-a imbolnavit de febra denga dupa ce s-a intors dintr-o calatorie in strainatate.
Autoritatile municipale incearci sa previna dezvoltarea unui lant de transmitere in regiunea pariziana, in care locuiesc aproximativ 12 milioane de persoane.
Daca un tantar tigru musca o persoana care a adus cu ea un virus din strainatate, acesta devine apoi purtator al bolii.
Tantarul-tigru, cunoscut si sub numele de Aedes albopictus, a ajuns in sudul Europei in primul deceniu al acestui secol si de atunci a inaintat rapid spre nord, stabilindu-se in Franta, Germania si Elvetia.
Expertii in domeniul sanatatii spun ca a prosperat pe continent in parte din cauza schimbarilor climatice, vremea mai calda reducand perioada de incubatie a oualor sale, in timp ce iernile nu mai sunt suficient de reci pentru a ucide daunatorii.
Dupa ce a fost observat pentru prima data in Franta in 2004, aceasta este in prezent in 71 din cele 96 de departamente de pe continent, chiar si in zonele din apropierea coastei nordice a Canalului Manecii, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.
„Suntem convinsi ca este un risc care se va amplifica”, a declarat in aprilie pentru AFP Marie-Claire Paty, sefa unei unitati de monitorizare a bolilor transmise prin vectori din cadrul organismului de sanatate publica Sante Publique.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…