Ministerul Justitiei arata ca „ramane ferm angajat” in realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Astfel, MJ anunta ca saptamana viitoare va initia procedurile ca proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) sa fie aprobat de Guvern, si va transmite, cel tarziu in 15 februarie, proiectele legilor Justitiei pentru avizare interministeriala si ulterior la CSM. Alte prioritati se refera la promovarea modificarilor la Codul penal si Codul de procedura penala.
Ministerul Justitiei reafirma, intr-un comunicat de presa transmis sambata, „pozitia sa constanta, aliniata pozitiei Guvernului Romaniei, exprimata fara echivoc de Prim Ministrul Nicolae Ciuca, in sensul respectarii suprematiei dreptului european asa cum este stipulata in Tratatul Lisabona, Anexa 17, parte integranta din tratat si recunoscuta de art.148 alin.(2) din Constitutia Romaniei” si arata ca va coopera transparent si sincer cu Comisia Europeana pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV si a mecanismului ”Rule of Law” astfel incat progresele concrete realizate in cadrul MCV sa duca in consecinta la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul ”Rule of Law”, aplicabil tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene.
Potrivit sursei citate, Ministerul Justitiei a finalizat proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ si va initia, in saptamana care urmeaza, procedurile necesare, astfel incat proiectul de lege sa fie aprobat de Guvern si inaintat Parlamentului, in prima parte a lunii februarie, dupa reluarea lucrarilor Parlamentului si inceperea sesiunii parlamentare februarie – iunie 2022.
De asemenea, reprezentantii ministerului arata ca proiectele legilor Justitiei au fost puse in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei in septembrie 2020 si au parcurs o dezbatere publica de mai multe luni, incheiata in primavara anului 2021.
„Pentru ca legile Justitiei nu au mai fost promovate de Ministerul Justitiei in avizarea CSM, aprobarea de catre Guvern si adoptarea de catre Parlament in 2021, Ministerul Justitiei va relua si continua acest proces. Dupa integrarea unor propuneri si solutii primite in dezbaterea publica care a avut loc in anul 2021 si finalizarea proiectelor, tinand cont si de recentele decizii ale CJUE, Ministerul Justitiei va transmite proiectele legilor Justitiei pentru avizare interministeriala in conformitate cu legea, cel tarziu la data de 15.02.2022 si, ulterior avizarii de catre ministere, in procesul de avizare la CSM, cel tarziu la data de 1.03.2022, astfel incat proiectul sa poata fi transmis Guvernului spre aprobare si Parlamentului spre adoptare, pana cel tarziu la data de 31.03.2022”, scrie in comunicatul MJ, citat de news.ro.
Conform aceleiasi surse, procesul de dezbatere publica asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv Codului de procedura penala s-a incheiat in cursul anului 2021, fara ca proiectele sa mai fie promovate in Guvern si, ulterior, in Parlament, pentru aprobare si adoptare. Ministerul Justitiei va relua procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, astfel incat sa fie inaintate Guvernului si Parlamentului spre aprobare, respectiv adoptare, pana cel tarziu la data de 31.03.2022.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…