Cuvantul anului 2024 a fost „supraturism” si consecintele acestuia in continua crestere: blocajele in trafic in paradis. Angajatii din ospitalitate care traiesc in corturi. Si mai ales protestele „anti-turism”, care reprezinta un exemplu al localnicilor care isi folosesc puterea numarului si a retelelor sociale pentru a transmite autoritatilor un ultimatum: gestionati mai bine aceasta problema sau vom speria turistii – care si-ar putea cheltui 11,1 trilioane de dolari pe an in alta parte. Preturile locuintelor, traficul si gestionarea apei sunt pe toate listele, potrivit AP.
Ce este „supraturismul”?
Expresia in sine descrie, in general, punctul in care vizitatorii si banii lor nu mai aduc beneficii rezidentilor ci, in schimb, provoaca daune prin degradarea siturilor istorice, coplesirea infrastructurii si ingreunarea vietii celor care locuiesc acolo.
Este un hashtag care da un nume protestelor si ostilitatii observate toata vara. Dar daca priviti putin mai profund, veti gasi probleme mai grave pentru localnici si autoritati, niciuna mai universala decat preturile locuintelor, determinate de inchirieri pe termen scurt precum Airbnb, din Spania pana in Africa de Sud. Unele locatii incurajeaza „turismul de calitate”, definit in general ca o mai mare atentie a turistilor fata de rezidenti si mai putin consum de alcool, selfie-uri care deranjeaza si alte alegeri discutabile.
„Supraturismul este, fara indoiala, un fenomen social”, arata o analiza a Organizatiei Mondiale a Comertului scrisa de Joseph Martin Cheer de la Universitatea Western Sydney si Marina Novelli de la Universitatea din Nottingham.
In China si India, de exemplu, au scris ei, locurile aglomerate sunt mai acceptate social. „Acest lucru sugereaza ca asteptarile culturale ale spatiului personal si asteptarile de exclusivitate difera.”
Vara lui 2023 a fost definita de haosul din transporturi in sine – aeroporturile si companiile aeriene au fost coplesite, pasapoartele un cosmar mai ales pentru calatorii din SUA. Cu toate acestea, pana la sfarsitul anului, au existat semne ca setea de razbunare provocata de COVID-19 se accelereaza.
In ianuarie, agentia de turism a Natiunilor Unite a prezis ca turismul la nivel mondial va depasi recordurile stabilite in 2019 cu 2%. Pana la sfarsitul lunii martie, a raportat agentia, peste 285 de milioane de turisti au calatorit international, cu aproximativ 20% mai mult decat in primul trimestru din 2023. Europa a ramas cea mai vizitata destinatie. Consiliul Mondial pentru Calatorii si Turism a estimat in aprilie ca 142 din 185 de tari analizate vor stabili recorduri in turism, vor genera 11,1 trilioane de dolari la nivel global si 330 de milioane de locuri de munca.
In afara de bani, au fost probleme in paradis anul acesta, Spania jucand un rol principal in orice, de la problemele de gestionare a apei pana la cresterea vertiginoasa a preturilor locuintelor si drama provocata de consumul de alcool al turistilor.
Proteste au izbucnit in toata tara inca din martie, cand graffiti-urile din Malaga i-au indemnat pe turisti „sa mearga acasa”. Mii de protestatari au manifestat in Insulele Canare din Spania impotriva turistilor si a constructiilor care au coplesit serviciile care se ocupa de gestionarea apei si au dus la cresterea preturilor locuintelor. In Barcelona, protestatarii au tras cu pistoale cu apa asupra oamenilor despre care se presupune ca sunt turisti si care luau masa la terasele de pe Las Ramblas.
In Japonia, unde sosirile de turisti alimentate de yenul slab ar trebui sa stabileasca un nou record in 2024, Kyoto a interzis turistilor intrarea pe anumite alei. Guvernul a stabilit limite pentru oamenii care urca pe Muntele Fuji. Si in Fujikawaguchiko, un oras care ofera unele dintre cele mai bune privelisti ale conului perfect al muntelui, autoritatile au ridicat un gard intr-o parcare pentru a descuraja turistii sa supraaglomereze zona. Se pare ca turistii au ripostat taiand gauri in gard la nivelul ochilor.
Intre timp, calatoriile cu avionul au devenit mai groaznice, a raportat guvernul SUA in iulie. UNESCO a avertizat cu privire la potentiale daune aduse ariilor protejate. Iar „No List 2024” compilat de ghidul Fodor i-a indemnat pe oameni sa reconsidere vizitarea obiectivelor turistice afectate, inclusiv situri din Grecia si Vietnam, precum si zone cu probleme de gestionare a apei din California, India si Thailanda.
Zonele turistice care nu au fost supraaglomerate au inceput campanii care sa tina yuristii la distanta, cum ar fi „Stay Away” lansata de Amsterdam, care vizeaza tinerii petrecareti. Campania „Bine ati venit in MonGOlia”, de exemplu, a atras turisti in tara lui Genghis Khan. Vizitele in aceasta tara au crescut cu 25% in primele sapte luni ale anului 2024 fata de anul trecut.
Turismul este in crestere si se schimba atat de repede, de fapt, incat unii experti spun ca insusi termenul de „supraturism” este depasit.
Michael O’Regan, lector la turism si evenimente la Universitatea Caledoniana din Glasgow, sustine ca „supraturismul” a devenit un cuvant la moda care nu reflecta faptul ca experienta depinde in mare masura de succesul sau esecul managementului multimilor. Este adevarat ca multe dintre demonstratii nu vizeaza turistii insisi, ci autoritatile care permit ca localnicii, care ar trebui sa beneficieze, sa devina cei care platesc.
„A existat o reactie impotriva modelelor de afaceri pe care s-a construit turismul modern si a lipsei de raspuns din partea politicienilor”, a spus el intr-un interviu. Turismul „si-a revenit mai repede decat ne asteptam”, spune el, dar nu turistii sunt problema. „Exista o lupta globala pentru turisti. Nu putem ignora asta… Deci ce se intampla cand primim prea multi turisti? Destinatiile trebuie sa faca mai multe cercetari”, a adaugat O’Regan.
Nimeni nu contesta ideea ca boom-ul turismului din Portugalia de exemplu are nevoie de un management mai bun. WTTC a prezis in aprilie ca sectorul turistic al tarii va creste in acest an cu 24% fata de nivelul din 2019, va crea inca 126.000 de locuri de munca si va reprezenta aproximativ 20% din economia nationala. Preturile locuintelor scoteau deja un numar tot mai mare de persoane de pe piata imobiliara, determinata in crestere, partial, de un aflux tot mai mare de investitori straini si turisti care cauta inchirieri pe termen scurt.
Pentru a raspunde, Lisabona a anuntat planuri de a reduce la jumatate numarul de tuk-tuk-uri permise pentru a transporta turistii prin oras si a construit mai multe locuri de parcare pentru ei, dupa ce rezidentii s-au plans ca blocheaza traficul.
Aflata la 40 de minute cu trenul spre vest, municipalitatea din Sintra a investit in mai multe parcari in afara orasului si locuinte pentru tineri la preturi mai mici in apropiere de centru, a spus primaria.
Peste 3 milioane de oameni viziteaza in fiecare an muntii si castelele din Sintra, una dintre cele mai bogate regiuni ale Portugaliei pentru microclimatul racoros si peisajele sale.
Primaria din Sintra a spus ca acum sunt vandute mai putine bilete catre siturile istorice din apropiere. Palatul Pena, de exemplu, a inceput anul acesta sa vanda mai putin de jumatate din cele 12.000 de bilete pe zi vandute acolo in trecut.
Nu este suficient, spun locuitorii, care s-au organizat in QSintra, o asociatie care provoaca Primaria sa „puna locuitorii pe primul loc” incepand cu o comunicare mai buna. Ei doresc, de asemenea, sa cunoasca planul guvernului de gestionare a turistilor la un nou hotel aflat in constructie pentru a creste numarul de nopti petrecute aici si mai multe limitari ale numarului de vizitatori si de masini.
„Nu suntem impotriva turistilor. Suntem impotriva haosului pe care (liderii locali) nu il pot rezolva”, se arata in manifestul grupului.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…