Prabusirea unei tari: 55% dintre copiii din Romania isi doresc sa plece in strainatate. 20% dintre cei de peste 16 ani nu urmeaza nicio forma de invatamant

news

tanara, CES, liceu, Iasi, amenintare cu moartea

Peste jumatate dintre copiii din Romania declara isi doresc sa plece din tara si sa se stabileasca peste granite, arata un studiu realizat de organizatia Salvati Copiii. Ancheta arata cifre ingrijoratoare si in ceea ce priveste scolarizarea, concluziile fiind ca aproape doi din 10 tineri de peste 16 ani nu urmeaza nicio forma de invatamant. 

„Peste jumatate dintre copiii romani (55,1%) isi doresc sa plece din tara si sa se stabileasca peste granite, in vreme ce o treime dintre acestia si-ar dori sa-si continue studiile in strainatate. Printre principalele motive care i-ar determina sa emigreze se numara oportunitatile legate de educatie (26,3%), neincrederea sau nemultumirea fata de conditiile de viata din Romania (21,9%)”, arata un studiu realizat de Salvati Copiii si ale carui rezultate au fost date publicitatii miercuri.

Documentul, care face o radiografie a situatiei copiilor romani, subliniaza ca in ultimii 20 de ani, numarul copiilor din Romania a scazut de la aproape 4.800.000 la 3.740.300 si arata ca in cazul celor ramasi in tara exista „semnificative disparitati, in detrimentul celor din mediul rural”.

Ancheta situeaza Romania ca fiind tara din UE cu cel mai scazut nivel de participare la programele scolare in cazul tinerilor cu varste peste 16 ani, fiind totodata, potrivit OCDE , unul dintre statele in care diferenta de performanta generata de statutul socioeconomic al elevilor atinge cel mai inalt nivel.

„Variatia de performanta explicata strict prin statutul socioeconomic al elevului (eliminand toti ceilalti factori) atinge, in Romania, nivelul de 25,8%, in comparatie cu o medie OCDE de 15,5% si in crestere fata de valoarea inregistrata de tara noastra la testarea anterioara (18%). Diferenta de punctaj mediu, la matematica, intre elevii cei mai avantajati si cei mai dezavantajati este de 132 de puncte in cazul Romaniei (fata de o medie OCDE de 93 de puncte), in crestere cu 24 de puncte fata de editia anterioara a testarii. De altfel, Romania este indicata si printre tarile in care aceasta diferenta generata de statutul socioeconomic s-a adancit semnificativ in ultimii 10 ani, ca exceptie de la tendinta generala la nivelul OECD (unde aceasta diferenta a suferit doar o crestere minora)”, arata studiul.

Conform Salvati Copiii, in Romania, doar 0,8% dintre copiii sub doi ani au acces la educatie timpurie (injumatatit fata de 1,6% in 2020 si comparat cu 9,2% media UE), iar procentul ajunge la doar 15,1 in cazul celor care au implinit 2 ani (in scadere drastica fata de 21,1% in 2020 si fata de 33,3% media UE), iar unu din cinci copiii nu termina scoala la timp.

„Probleme semnificative legate de participarea la educatie apar inca de la gimnaziu, cu un procent de 12,2% dintre copiii romani care au varsta corespunzatoare acestui nivel de educatie, dar nu sunt cuprinsi in scoala , iar procentul creste odata cu varsta, atingand 13,25% in cazul copiilor de 14 ani, 17,26 % in cazul celor de 15 ani si 19,01% in cazul celor de 16 ani”, transmite Salvati Copiii, citata de news.ro.

Studiul subliniaza ca „un capitol nevralgic separat este cel al copiilor cu cerinte educationale speciale (CES)”.

„In peste jumatate (54,7%) dintre scolile unde invata si elevi cu cerinte educationale speciale, consilierul scolar vine doar saptamanal/ocazional, in vreme ce doar 44,3% beneficiaza de serviciile unui consilier scolar permanent, arata o ancheta Salvati Copiii Romania. In anul scolar 2022-2023, au fost cuprinsi in invatamantul de masa 46.779 de copii si adolescenti cu cerinte educationale speciale si 19.023 de copii si adolescenti in invatamantul special, arata datele Ministerului Educatiei”; se arata in documentul citat, specialistii organizatiei aratand ca scolile nu dispun de spatii speciale pentru derulare de activitati specifice si nu ofera de sprijin psiho-educational pentru ca elevii cu CES sa fie integrati si mentinuti in invatamantul de masa.

In ceea ce priveste bullyingul, organizatia noteaza ca „desi tot mai multe incidente grave, inclusiv sinucideri, cu victime printre copii sunt puse pe seama bullyingului, fenomenul continua sa creasca atat ca incidenta, cat si ca gravitate, in lipsa unor masuri adecvate de raspuns”.

O consultare la care au participat aproape 4500 de elevi releva ca 82% dintre elevi au fost martori ai situatiilor de bullying in scoala, 28% dintre respondenti afirmand ca au asistat des si foarte des la astfel de situatii, multe dintre ele avand loc in clasa, iar adultul care intervine este dirigintele. 2% dintre respondenti sustin ca nimeni nu intervine in astfel de situatii.

In grupul de prieteni incidenta bullyingului pare a fi mai scazuta, retelele de socializare fiind indicate ca mediu in care copiii asista frecvent la situatii de bullying – 79% dintre ei afirmand ca au asistat la astfel de situatii, iar 45% declarand ca asista la cyberbullying des sau foarte des.

„Aproape jumatate dintre respondenti (49%) afirma ca au fost victime ale bullyingului, in timp ce 1 din 10 spune ca s-a aflat des sau foarte des in astfel de situatii. Peste un sfert dintre elevi (27%) admit ca s-au aflat in pozitia de autor al actelor de bullying, in schimb proportia celor care admit frecvente ridicate ale acestui comportament este de doar 2%. Trei sferturi dintre copii (74%) sustin ca discuta cu adultii despre situatiile de bullying, iar 22% din ei afirma ca fac acest lucru rar sau foarte rar”, arata Salvati Copiii.

„In Romania, conform Consiliului Superior al Magistraturii (2020), in medie, 80% dintre cele 18.549 de sesizari cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore (1 februarie 2014-29 iulie 2020), mai putin de 20% (3.496) au fost finalizate prin trimiterea in judecata a agresorilor, iar pentru doua treimi (12.636) au fost adoptate solutii de clasare”, arata rezultatele studiului.

In mediul online, conform analizei Salvati Copiii, 29% dintre copii afirma ca au primit imagini sau video-uri cu continut care infatiseaza nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet si 20% dintre copii afirma ca li s-au cerut fotografii sau imagini video care sa ii infatiseze nud sau intr-o ipostaza sexuala.

„De altfel, in cadrul liniei de raportare organizate de Salvati Copiii, esc_ABUZ (www.oradenet.ro), ce vizeaza continutul daunator pentru copii si tineri in mediul online, au fost primite 3.415 astfel de raportari, din care 42,82% (1254) ilustrau imagini cu abuz sexul asupra copiilor (CSAM) sau materiale cu minori in ipostaze sexualizate, iar 653 dintre ele reprezentand materiale generate chiar de catre minori (CSAM). Din 2016 pana la sfarsitul anului 2023, au fost primite 33.281 de notificari. Materialele identificate sunt trimise de catre specialistii Salvati Copiii catre IGPR”; informeaza organizatia.

Aceasta atrage atentia si asupra nivelului bunastarii emotionale al copiilor romani care „scade semnificativ odata cu varsta„, in cazul fetelor, de la un scor mediu de 65,6 la varsta de 11 ani, la 52 la varsta de 13 ani, respectiv 49,4 la 15 ani, iar in cazul baietilor de la 71,8 in cazul celor de 11 ani, la 65,4 in cazul celor de 13 ani si 61,7 in cazul celor de 15 ani.

„Un raport al OMS releva o serie de probleme legate de bunastarea emotionala a copiilor romani: multi dintre ei au probleme frecvente legate de somn (cu o incidenta care ajunge la peste 41% in cazul fetelor de 15 ani) se simt frecvent nervosi (cu o incidenta de pana la 57% tot in cazul fetelor de 15 ani), se simt singuri frecvent sau in permanenta (32% din fetele de 15 ani)”, arata Salvati Copiii.

Abuzul din partea parintilor este un alt aspect scos in evidenta, statisticile aratand ca la nivel national, 46% dintre copii declara ca parintii lor recurg la pedeapsa corporala, procentul acestora fiind „mult mai mare decat cel al parintilor care admit ca folosesc astfel de pedepse”.

„Unu din 10 copii marturiseste ca este victima a acestei forme de violenta des sau foarte des, cu o incidenta mai mare in cazul copiilor din mediul rural. Mai mult decat atat, raspunsurile copiilor indica persistenta unor forme severe de violenta din partea adultilor din familie, cum ar fi: obligarea de a sta in genunchi (5%), arsurile intentionate (1%) sau pedepsele fizice care necesita spitalizare (1%)”, arata raportul Salvati Copiii.

Organizatia face publice statistici care arata nevoia unei interventii rapide, „prin programe solide de preventie si limitare a riscurilor la care sunt expusi cei mai tineri dintre cetatenii Romaniei: 27,3% dintre adolescentii romani fumeaza produse din tutun: 50,1% dintre ei consuma alcool si 14% dintre copii au recunoscut ca au practicat jocuri de noroc pe bani, dar impactul fenomenului este mult mai amplu, 40% dintre ei mentionand ca au prieteni implicati in astfel de activitati.

Studiul arata ca anual peste 7.000 de copii se nasc din mame minore. Desi neajunse inca la varsta majoratului, aproape 1.200 din aceste mame sunt la a doua sau chiar a treia nastere. Multe dintre ele nu au folosit niciodata metode contraceptive si nici nu merg la medic pentru a monitoriza sarcina.

„Desi semnificativ mai mica fata de acum 20 ani, rata mortalitatii infantile inregistrata de tara noastra continua sa fie mult peste media Uniunii Europene (5,2 la mie versus 3,2 la mie)”, arata studiul.
Acesta subliniaza ca legea in Romania nu prevede obligativitatea infiintarii unor structuri consultative ale copiilor, iar autoritatile au facut „eforturi sporadice de infiintare a unor structuri de consultare a tinerilor, omitand dreptul la participare a copiilor”.

Salvati Copiii recomanda, printre alte masuri, consolidarea serviciilor de asistenta sociala pentru identificarea precoce a situatiilor de risc pentru copii, cresterea investitiilor economice in comunitatile rurale; extinderea programului national „Masa sanatoasa in scoli”, incepand cu anul scolar 2025-2026, pentru fiecare copil in cresele, gradinitele si scolile din comunitatile vulnerabile economic, acoperirea, din surse bugetare centrale sau locale, a costurilor de transport spre orase la medicul specialist pentru gravidele vulnerabile din comunitatile dezavantajate; educatie pentru sanatate incepand cu perioada prescolara si pentru sanatatea sexuala si a reproducerii cat mai timpuriu (dupa modelul de interventie dezvoltat de Salvati Copiii).

Alte recomandari se refera la sprijinirea scolilor in procesul de creare a grupurilor de actiune anti-bullying din scoli; asigurarea numarului optim de medici si asistente de neonatologie si moase, pentru a combate mortalitatea infantila; dezvoltarea serviciilor sociale si a institutiilor implicate in protectia copiilor impotriva abuzului sexual si pregatirea specialistilor (asistenti sociali, psihologi, politisti, procurori, judecatori) in acest sens si masuri pentru integrarea copiilor cu CES.

Salvati Copiii solicita de asemenea extinderea la nivel national a programului Barnahus dezvoltat de organizatie si DGASPC Sector 6, despre care oficialii acesteia spun ca este „singurul in masura sa asigure audierea si protectia copiilor victime ale abuzului sexual”.

Nu in ultimul rand, Salvati Copiii solicita adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a celui de-al 3-lea Protocol facultativ privind Procedura comunicarii la Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, in conditiile in care Romania nu a ratificat acest protocol adoptat in 2012 permite Comitetului pentru Drepturile Copilului de la Geneva sa examineze plangerile provenite de la copii si reprezentantii lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: