externe

Povestea falsa a mortii Regelui Charles, raspandita de presa rusa

Vestea a aparut in presa rusa luni dupa-amiaza. Regele Charles al III-lea e mort. Nu era, dar nimeni nu prea a avut timp sa verifice detaliile, transmite The Guardian.

Zvonul a luat amploare cand a fost distribuit pe un canal Telegram folosit de Vedomosti, candva cel mai respectat ziar de afaceri din Rusia. Era o fotografie a lui Charles in uniforma militara de ceremonie si alaturi de comentariul: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”. Aceasta a ajuns pe canalele rusesti de internet, inclusiv pe Readovka, un canal Telegram pro-Kremlin cu peste 2,35 milioane de abonati.

Nu a existat niciun anunt al BBC sau o declaratie publica din partea Palatului Buckingham. Dar Readovka a postat un „document”, a carui provenienta nu se cunoaste, pe care l-a postat langa o fotografie a regelui. „Urmatorul anunt este facut de comunicatiile regale”, scria in „document”. „Regele a decedat in mod neasteptat ieri dupa-amiaza”. Acesta era datat 18 martie 2024. Asta a fost tot.

Documentul, al carui creator este necunoscut, a fost modelat indeaproape dupa anuntul palatului cu privire la moartea regretatei regine, care spunea asa: „Regina a murit linistita la Balmoral in aceasta dupa-amiaza”. O alta versiune care a facut inconjurul lumii a fost o scrisoare de abdicare, recunoscand ca il numea pe succesorul lui Charles drept „Regele Bob, Minionul galben”.

In acest moment, stirea ajunsese pana in Ucraina, unde a fost reluata de un important post de televiziune. De asemenea, a ajuns pana in Tadjikistan, unde Asia-Plus, cel mai mare organ de presa independent din aceasta tara, a publicat un articol.

Site-ul rus Gazeta.Ru a scris initial pe Twitter: „Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit. Acest lucru a fost declarat de Palatul Buckingham. Monarhul avea 75 de ani. El a fost diagnosticat recent cu cancer”. Dar ulterior a fost editat pentru a adauga: „In acelasi timp, nu s-a scris nimic despre acest lucru in presa oficiala britanica. Cel mai probabil, informatia este falsa”. Un editor de top din mass-media rusa a publicat, de asemenea, articolul, scriind: „Nu am fost de acord cu aceasta afirmatie: „Nu pot spune daca este adevarat sau nu”. Ulterior, el a sugerat ca, probabil, site-ul web al Palatului Buckingham a fost „piratat”.

Pana atunci, meme-urile incepusera deja sa apara. Un canal pro-Kremlin a publicat o fotografie cu capul regelui Carol photoshopat in fotografia recenta a printesei de Wales

In cele din urma, stirea a venit de la agentia de stiri de stat rusa Tass: „Regele Charles al III-lea continua sa isi indeplineasca indatoririle oficiale si sa participe la angajamente private”.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago