Ponta ne-a umplut de DATORII: 11 miliarde euro in doar doi ani. Banii au fost prost cheltuiti

pagina verde

In doar doi ani, datoria publica a Romaniei a manifestat o tendinta de crestere continua, la finele anului 2014 ajungand la 65,94 miliarde euro, fata de nivelul inregistrat la 31 decembrie 2012, de 54,38 miliarde euro. Adica guvernele ce au condus tara in cei doi ani s-au imprumutat cu 11 miliarde de euro, se afirma in raportul de audit de performanta al Curtii de Conturi (CCR) „Evaluarea managementului datoriei publice in perioada 2012-2014”.

Potrivit Romania Libera, daca la inceputul perioadei mentionate datoria pe locuitor era de 2.705 euro, aceasta a ajuns la finele perioadei mentionate la 3.313 euro, ceea ce inseamna ca in cei doi ani statul s-a imprumutat in numele fiecarui roman cu peste 600 de euro.

Insa ce s-a intamplat cu banii? Acestia nu au fost folositi pentru proiecte, ci pentru asigurarea cheltuielilor de finantare ale statului. Datoria publica a crescut mult mai repede decat Produsul Intern Brut, ceea ce pune in pericol solvabilitatea finantelor publice, cu toate ca ponderea datoriei publice in PIB a fost mai mica decat nivelul de 60%, considerat prag de alerta de catre Tratatul de la Maastricht. Daca marimea relativa a datoriei era de 40,4% in PIB in 2012, aceasta a ajuns la 44,1% in 2014, cu peste 4% mai mult decat pragul considerat sigur si recomandat de catre Banca Nationala a Romaniei. Datoria publica interna a mers catre finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice (imprumutarea de noi bani destinati acoperirii vechilor credite) si nu pentru proiecte. Finantarea acestora a avut o pondere nesemnificativa de 0,1% din PIB.

“Apreciem ca politica de contractare a imprumuturilor de stat trebuie sa fie orientata catre efectuarea de cheltuieli productive, si anume realizarea de investitii in resurse umane, in infrastructura, in cercetare, investitii in tehnologie si tehnica avansata si alte activitati benefice pe termen lung, care pot sa asigure in viitor atat rambursarea obligatiunilor emise si plata dobanzilor aferente, cat si dezvoltarea economiei in ansamblu”, anunta Curtea de Conturi.

S-a ajuns la o situatie absurda. Adica, statul, populatia si firmele se concureaza intre ei pentru a imprumuta banii bancilor. Cu un client sigur, interesat de banii lor, bancile nu au mai avut motive sa imprumute bani firmelor si populatiei sau sa scada dobanzile pentru a oferi conditii atractive de creditare.

“Datoria publica guvernamentala interna a fost detinuta integral de sectorul bancar privat, creandu–se astfel un cerc vicios intre datoria publica si consolidarea bancara. Apreciem ca, in calitatea lor de depozitari ai resurselor financiare ale populatiei si ale societatilor comerciale, bancile detin o pozitie privilegiata pe piata. Intrucat acestea trebuie sa–si valorifice resursele, prin plasarea lor in titluri de stat, Ministerul Finantelor a asigurat sectorului bancar privat un venit sigur si plasamente in active fara risc”, afima CCR.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: