Refugiatii ucraineni din Polonia vor trebui sa acopere jumatate din costurile de cazare incepand cu luna martie, conform unor planuri despre care Comisia Europeana spune ca nu a fost notificata.
De la 1 martie, refugiatii ucraineni care raman in Polonia pentru mai mult de 120 de zile si locuiesc in facilitati de cazare comune trebuie sa acopere jumatate din costurile de cazare, cu un plafon de 40 de zloti (8,50 euro) pe zi, anunta Euractiv.
Grupurile vulnerabile, inclusiv copiii, pensionarii, femeile insarcinate, parintii singuri, parintii cu copii sub 12 ani si persoanele aflate intr-o situatie financiara deosebit de dificila, sunt scutite.
Incepand din luna mai, refugiatii vor trebui sa acopere 75% din costurile de cazare daca raman in Polonia pentru mai mult de 180 de zile. Aceasta suma va fi plafonata la 60 de zloti (12,73 euro) pe zi.
Polonia a primit aproximativ 500.000 de refugiati ucraineni de la inceputul razboiului, in februarie 2022, si le-a oferit facilitati de cazare comune, inclusiv masa.
Cu toate acestea, pentru cei 80.000 de refugiati care se afla inca in Polonia, guvernul spune ca nu-si mai poate permite sa le finanteze sederea in masura in care o face acum.
Pe langa cazare, refugiatii beneficiaza de alte avantaje finantate de stat, inclusiv transport public si asistenta medicala gratuite, precum si de multe dintre beneficiile sociale disponibile pentru cetatenii polonezi, inclusiv un ajutor lunar pentru copii de 500 de zloti (107 euro). Acestea nu vor fi afectate.
In 2022, Polonia a cheltuit aproximativ 8,36 miliarde de euro pentru refugiatii ucraineni 2022, potrivit OECD’s Migration Outlook for 2022, citat de guvernul polonez.
Astfel, Polonia a cheltuit cel mai mult pentru refugiatii ucraineni, cu fonduri care au totalizat o treime din cheltuielile totale ale tuturor tarilor din raport, noteaza raportul OCDE.
Intrucat a primit cel mai mare numar de refugiati ucraineni, Polonia a primit 123 de milioane de euro in cadrul Fondului pentru azil, migratie si integrare (AMIF).
In cadrul evenimentului global de promisiuni de donatii „Stand Up for Ukraine”, care a strans 9,1 miliarde de euro, ” Polonia a primit 200 de milioane de euro pentru a oferi o prima asistenta (hrana, transport si cazare temporara) celor care fug de razboiul din Ucraina, pentru a creste capacitatea de gestionare a frontierelor externe, precum si pentru a reduce decalajul dintre prima primire si integrarea timpurie a persoanelor stramutate din Ucraina”, noteaza Comisia.
Cu toate acestea, desi banii primiti au fost de „putin ajutor” avand in vedere costul total al intretinerii refugiatilor, ministrul de interne Mariusz Kaminski a declarat ca acest lucru arata ca UE apreciaza Polonia.
Intrebat de EURACTIV.pl daca Polonia a notificat Comisia Europeana cu privire la planurile sale de a obliga refugiatii sa plateasca taxe de cazare, executivul UE a raspuns ca nu.
Totusi, Comisia ramane la curent cu adoptarea noii legi si este in contact cu autoritatile poloneze pe aceasta tema.
„Comisia monitorizeaza indeaproape situatia din Polonia si se afla in contact regulat cu autoritatile poloneze in ceea ce priveste punerea in practica a Directivei privind protectia temporara pentru a se asigura ca exista garantii relevante in ceea ce priveste cazarea persoanelor stramutate care beneficiaza de protectie temporara”, a adaugat purtatorul de cuvant al Comisiei.
Masura luata de Polonia a fost criticata de Consortiul pentru migratie, o asociatie care reuneste 10 organizatii care lupta pentru drepturile migrantilor si refugiatilor.
„Guvernul ar trebui sa renunte la (introducerea) obligatiei ca femeile refugiate sa participe la acoperirea costurilor de trai in spatiile comune de cazare”, au scris acestea in raportul lor „Scoala poloneza de ajutor”, publicat luna trecuta.
Obligatia „este incompatibila cu legislatia UE care obliga statele membre sa ajute persoanele aflate sub protectie internationala. Dar, in primul rand, este inumana si absurda”, a declarat profesorul Witold Klaus, cofondator al Consortiului pentru Migratie, pentru agentia de presa de investigatii OKO.press.
„Refugiatii ar trebui sa se mute din centrele comune de cazare din cauza costurilor. Dar ei nu au unde sa se duca. Noi (in Polonia) nu avem un sistem suficient de ajutor pentru persoanele fara adapost si nici macar apartamente la preturi accesibile”, a mai spus el, explicand ca, de multe ori, nici cei care au un loc de munca nu isi permit sa inchirieze un apartament.
Potrivit lui Klaus, guvernul ar trebui sa lanseze initiative care sa faciliteze mutarea din centrele de cazare comune in alte locuri cofinantate de stat.
„Persoanele nevoiase nu trebuie sa fie obligate sa plateasca pentru locuinte de proasta calitate si sa abordeze alte obstacole. Acest pas al guvernului pune capat eforturilor indelungate ale societatii de a oferi ajutor (refugiatilor)”, a adaugat el.
In legatura cu faptul ca UE ar putea oferi Poloniei fonduri suplimentare pentru refugiati in viitor, Comisia a declarat pentru EURACTIV.pl ca noua generatie de fonduri pentru afaceri interne pentru 2021-27 va deschide, de asemenea, usa unor resurse suplimentare semnificative pentru statele membre pentru a asigura facilitati de primire adecvate, inclusiv sprijin specializat pentru persoanele vulnerabile, si pentru a gestiona procedurile de azil.
Alocarea pentru Polonia se ridica la 237 de milioane de euro in cadrul AMIF si la 162,4 milioane de euro in cadrul Instrumentului de gestionare a frontierelor si a vizelor (BMVI), care vor fi esentiale pentru a raspunde la noile provocari pe masura ce acestea evolueaza, inclusiv prin punerea in aplicare, a precizat serviciul de presa.
Fondurile vor ajuta statele membre in ceea ce priveste migratia si gestionarea frontierelor, pentru a le oferi asistenta celor care fug de razboiul din Ucraina, in special in ceea ce priveste nevoile de prima primire, cum ar fi cazarea de urgenta, hrana, asistenta medicala si personalul suplimentar, a explicat acesta.
„Comisia este pregatita sa sprijine Polonia din punct de vedere operational si financiar”, a concluzionat Comisia.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…