Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut luni Ucrainei sa recunoasca ceea ce el a numit adevarul rusinos despre cum nationalistii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in ciuda frontului comun pe care Kievul si Varsovia il fac in prezent impotriva Rusiei, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
Seful statului polonez a facut aceasta afirmatie la marcarea a 79 de ani de la crimele din 1943 din Volania, in Polonia ocupata de nazisti, iar declaratia reaminteste de legaturile istorice complexe dintre Varsovia si Kiev, intr-un moment in care invazia rusa din Ucraina i-a apropiat pe cei doi vecini.
Polonia si-a deschis portile pentru refugiatii ucraineni, iar Duda a permis ca tara sa sa fie folosita ca centru logistic pentru furnizarea de ajutor Ucrainei, in contextul in care aceasta duce un epuizant razboi de uzura cu Rusia.
Insa, in cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, Duda a spus ca adevarul despre masacrele din timpul razboiului si alte fapte similare petrecute in Galitia de Est in 1944-1945 trebuie „spus ferm si clar” indiferent de orice si a cerut Kievului sa recunoasca epurarea etnica a polonezilor de catre militiile nationaliste ucrainene.
„Nu a fost vorba si nu este vorba de razbunare, de revansa. Cea mai buna dovada este perioada prin care trecem acum”, a declarat Duda, facand referire la cooperarea actuala dintre cele doua tari impotriva Rusiei.
Chestiunea este una complexa pentru ucraineni, a spus el, din moment ce unii ii considera pe membrii respectivelor militii ca eroi ai rezistentei impotriva Uniunii Sovietice si ca simboluri ale luptei dureroase a Kievului pentru independenta fata de Moscova.
„Cei despre care stim ca au fost criminali au fost de asemenea eroi pentru Ucraina, in alte perioade si cu un inamic diferit, si au murit deseori in mainile sovieticilor, luptand cu o convingere profunda pentru o Ucraina independenta si libera”, a declarat Duda.
Ucraina nu a reactionat deocamdata la afirmatiile lui Duda, dar afirmatiile presedintelui polonez s-ar putea sa fie vazute ca nepotrivite in unele cercuri ucrainene, care considera ca incercarile de a discuta astfel de evenimente acum fac parte dintr-o tentativa de inspiratie rusa de a portretiza Ucraina ca o tara care are nevoie de denazificare, unul dintre obiectivele declarate ale invaziei ruse.
Parlamentul polonez a stabilit ca respective crime, comise intre 1943 si 1945 de Armata Insurgenta Ucraineana si de Organizatia Nationalistilor Ucraineni de sub conducerea lui Stepan Bandera, au avut elemente de genocid.
Ucraina nu este de acord cu afirmatia si deseori face referire la evenimentele de la Volania ca facand parte din conflictul dintre Polonia si Ucraina care a afectat ambele tari.
Istoricii polonezi spun ca aproape 12.000 de ucraineni au fost de asemenea ucisi in operatiuni poloneze de represalii.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…