Premierul polonez Mateusz Morawiecki si omoloaga sa italiana Georgia Meloni au convenit miercuri sa pledeze pentru o „inchidere a frontierelor externe ale UE” in fata migratiei clandestine, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.
Vorbind la o conferinta de presa comuna in timpul unei vizite efectuate la Varsovia de sefa guvernului italian, aceasta si premierul polonez au manifestat, conform celui din urma, „pozitii foarte asemanatoare, daca nu chiar identice” in chestiuni precum migratia, securitatea si sustinerea Ucrainei in razboiul cu Rusia.
„Polonia nu este de acord cu migratia ilegala. Nu suntem de acord nici cu impunerea unor sanctiuni pentru refuzul preluarii (de migranti)”, a declarat Morawiecki, facand referire la planul Comisiei Europene de relocare a migrantilor in interiorul UE prin cote obligatorii sau plata unor contributii financiare de catre tarile ce refuza aceste relocari.
„Cine conduce intr-o tara anume? Este Comisia Europeana cea care poate impune cote, sanctiuni, taxe … sau un stat suveran este cel care decide in interiorul frontierelor sale si hotaraste pe cine accepta si pe cine nu accepta?”, a intrebat premierul polonez.
Un acord european convenit la inceputul lunii iunie la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) inaspreste regulile privind dreptul de azil in UE, dar include si cote obligatorii de refugiati pentru statele membre. Acordul prevede astfel ca statele UE vor trebui sa preia un anumit numar de migranti din statele membre aflate sub presiune migratorie, precum Italia, sau sa plateasca o contributie financiara de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Polonia si Ungaria au votat impotriva acestui acord, iar Bulgaria, Lituania, Malta si Slovacia s-au abtinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificata si va fi baza negocierilor viitoare cu Parlamentul European pentru adoptarea unui Pact european privind azilul si migratia.
Polonia a propus ca alternativa la planul Comisiei Europene un „plan al frontierelor sigure” si a transmis ca nu va aplica noile cote de migranti, urmand sa organizeze in toamna si un referendum pe aceasta tema odata cu alegerile legislative, amintind pe de alta parte ca a primit deja din Ucraina peste un milion de refugiati de razboi.
La conferinta de presa de la Varsovia, sefa guvernului italian a evidentiat cooperarea si „relatiile bilaterale foarte stranse” intre Italia si Polonia. „De fapt, in aproape toate temele discutate la Consiliul European pozitiile noastre sunt comune”, a remarcat Georgia Meloni.
Cat despre ajutorul militar destinat Ucrainei pentru a o sustine in razboiul cu Rusia, ea a estimat ca adoptarea acum a „unei atitudini de pasivitate ar fi extrem de periculoasa” si a cerut trimiterea de „arme noi si moderne” Kievului, precum si munitii, „atat timp cat va fi necesar”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…