Politologul Cristian Parvulescu spune ca prin anuntul privind intentia de a candida la Presedintie Nicusor Dan a „furat startul” punand partidele in defensiva. Potrivit analistului, candidatura acestuia este „redutabila” pentru ca e un independent, iar daca va fi sustinut de PNL, care are organizatii in multe zone rurale, are sanse sa castige alegerile. „Daca nu este sustinut de PNL si ramane doar cu USR, devine complicat”, considera Pirvulescu.
„Spre deosebire de alti independenti, ceea ce a preferat domnul Nicusor Dan a fost sa fure startul, sa-si anunte candidatura de la inceput, fara nicio ambiguitate. Ori partidele trebuie sa se raporteze la aceasta candidatura. Chiar daca e doar un anunt, deci nu exista inca o candidatura oficiala. Este o intentie politica, iar intentia sa este de a pune partidele politice in fata responsabilitatilor in raport cu cetatenii”, a declarat pentru News.ro politologul Cristian Pirvulescu.
Potrivit acestuia, dupa anularea alegerilor, discutiile legate de interventia Rusiei si scandalul privind TikTok-ul, Nicusor Dan obliga partidele sa se raporteze la un obiectiv, si anume la modul in care vor sustine candidaturi pro-europene la alegerile prezidentiale si le pune in defensiva.
„Pentru ca reactia tuturor partidelor politice a fost o reactie nervos-defensiva. PNL a fost cel mai temperat, fara sa dea un raspuns, USR si PSD au fost surprinse, desi nu inteleg de ce, pentru ca Dan isi anuntase intentia si era evident ca se va intampla nu in foarte multa vreme, iar UDMR sustine ca nu va avea candidat propriu decat daca va fi un singur candidat pentru intreaga platforma pro-europeana”, spune Pirvulescu.
In opinia acestuia, ideea unui candidat unic nu este o idee buna, pentru ca asta „legitimeaza extrema dreapta, care intra in turul doi si are o tribuna, chiar daca nu castiga alegerile prezidentiale”.
„Mie mi s-ar parea normal, daca au inteles exact mesajul cetatenilor, ca aceste partide politice sa aiba candidati diferiti. PNL-USR un candidat, capacitatea lor este de a-l trimite in turul doi, impreuna. Facem calculele si vedem ca se poate. PSD-aliatii un alt candidat, care nu trebuie sa fie un membru de partid, poate fi un independent, dar care sa se profileze mai social decat cel al PNL-USR, si in final a treia candidatura de extrema dreapta. In felul acesta se pot combate, intr-o campanie electorala, ideile extremei drepte. Altfel, ele vor avea pur si simplu posibilitatea de a se dezvolta si impune”, a explicat Pirvulescu.
Analistul considera ca Nicusor Dan are o candidatura redutabila pentru ca, pe de o parte, a pus partidele in defensiva, pe de alta parte, candidatura lui nu poate sa nu fie luata in considerare.
„USR este in cea mai dificila situatie, pentru ca USR l-a sprijinit pe Nicusor Dan la alegerile locale, dar acum acesta a facut o oferta foarte dura pentru USR, aceea de a fi candidat, lasand-o pe Elena Lasconi in offside si anulandu-i practic candidatura”, a spus analistul politic.
Intrebat daca crede ca, in aceste conditii, Elena Lasconi ar decide sa nu mai candideze la alegerile prezidentiale, Cristina Pirvulescu a spus ca, in opinia sa, va fi o dezbatere in interiorul USR.
„Sigur, doamna Lasconi are in favoarea ei aproape 1.8 milioane de voturi, dar, pe de alta parte, discutia legata de imposibilele voturi ale PSD pentru ELena Lasconi ramane in picioare. Ea, candidata unica a intregii opozitii sau macar a unei parti din ea, nu prea poate sa fie. Si USR era impartit in trei directii: una care o sustinea pe Lasconi, una care il sustinea pe Nicusor Dan si a treia care il sustinea pe Bolojan. In momentul in care Nicusor Dan a facut pasul anuntandu-si candidatura, a facut ca celelalte doua optiuni sa fie doar optiuni teoretice. El ii obliga sa se raporteze la el, iar USR va trebui sa rezolve problema. Va fi un partid egoist care se intereseaza doar de votantii lui sau, asa cum explicau in campanie, se vor gandi la interesul superior al Romaniei si atunci vor face o coalitie cu cel mai apropiat partid ideologic de care se afla, adica cu PNL”, a explicat Pirvulescu.
Politologul spune ca PSD, si el surprins, nu pare sa-si doreasca sa sustina candidatura lui nicusor Dan, deci va fi obligat sa gaseasca un candidat care sa aiba profilul acestuia, dar pentru tipul de electorat al PSD. Totodata, considera Pirvulescu, Nicusor Dan nu pare compatibil cu electoratul PSD, ci mai degraba cu electoratul moderat din zona antisistem, ultra conservator.
„Electoratul PSD este un electorat pestrit, diferit, un electorat disciplinat in orasele mici si zona rurala, un electorat ceva mai liber in marile orase, gradul de dependenta e diferit, iar cei din anumite zone sunt nu foarte departe de electoratul moderat de extrema dreapta. Altfel spus, in anumite momente ar putea vota cu un candidat de extrema dreapta, in alte momente nu. Sa nu uitam ca marele succes din 2016 de la parlamentare al PSD, pe vremea lui Liviu Dragnea, s-a datorat voturilor extremiste, pentru ca nu mai existau partide extremiste importante, si atunci voturile extremistilor au fost stranse la PSD pentru ca nu exista o alta optiune. Cand au aparut AUR si apoi SOS si asa mai departe, acesti electori s-au dus spre optiunile care erau cele mai apropiate de ei. Acum, pe o parte dintre ei, cu inteligenta si cu un candidat neutru, dar care sa fie peste masura electoratului PSD, ei pot recastiga acest electorat. Si pot, deci, sa trimita candidatul lor in al doilea tur de scrutin, sa repare rusinea din 24 noiembrie, cand PSD nu a ajuns in al doilea tur”, spune Pirvulescu.
Politologul considera ca daca Nicusor Dan ramane candidat, acesta va fi redutabil pentru ca este independent.
„Nicusor Dan are un avantaj, e independent si un dezavantaj, e independent. In campanie electorala, independenta il poate ajuta, dar daca devine presedinte, independenta va deveni un handicap. Nicusor Dan, fara partid politic, va incerca sa-si creeze propria sa forta politica, ceea ce va crea o oarecare tulburare in viata politica romaneasca. Intarit de legitimitatea alegerii directe a cetatenilor, probabil ca va reusi sa se reconstruiasca, sa-si ia partidul inapoi, ca sa zicem asa. Sa ia USR-ul adaptat lui si, de ce nu, o parte din PNL. Asta e motivul pentru care USR si PNL sunt reticenti acum”, crede Parvulescu.
Intrebat daca Nicusor Dan are sanse sa castige voturi si in tara, Cristian Pirvulescu a raspuns ca da, cu conditia sa fie sprijinit de PNL, care are organizatii in multe zone rurale.
„Ganditi-va ca PNL este totusi primul partid al Transilvaniei, are foarte multi primari, deci un candidat de genul acesta, pentru care primarii se pot mobiliza, poate obtine voturi. Daca nu este sustinut de PNL si ramane doar cu USR, problema devine complicata, pentru ca USR, doamna Lasconi, nu va sprijini o candidatura Nicusor Dan daca PNL nu o sprijina”, a spus Pirvulescu.
In privinta lui Ilie Bolojan, care a declarat ca nu vrea sa fie premier si nici nu-si doreste sa candideze la prezidentiale, rectorul SNSPA, Cristian Pirvulescu, spune ca „in realitate, domnul Bolojan este un politician cu experienta si calculeaza foarte bine”.
„A inteles ca s-a trecut printr-un moment dificil si ca nu e momentul politicienilor, de asta s-a lansat Nicusor Dan, ci ca e momentul independentilor. N-au avut succes la primul tur din 24 noiembrie, dar Nicusor Dan a avut succes cat se poate de clar la alegerile locale. Deci de ce n-ar incerca si varianta asta?”, spune Pirvulescu.
Potrivit analistului politic, la acest moment romanii sunt inclinati mai degraba spre un independent, cu atat mai mult cu cat este unul care „are o istorie a luptei cu partidul si cu mafia”.
„Adica are elemente de antisistem, dar nu este totusi un candidat strain total de politica. Ceea ce este un avantaj pentru el. Dar marele sau avantaj e ca este deja cunoscut, a castigat de doua ori Primaria Capitalei, deci nu e venit de nicaieri. Va fi si atacat din cauza asta, dar atacurile se vor consuma repede, campania negativa va incepe, cu siguranta dezvoltatorii imobiliarii isi vor folosi resursele pentru a-l impiedica, desi, pe de alta parte, pentru ei este o oportunitate ca scapa de el de la Bucuresti. Si vor fi alegeri anticipate si poate de data asta, cine stie…”, a incheiat Cristian Pirvulescu.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…