Politisti cu fumigene in fata Palatului Cotroceni. Ei s-au imbrancit cu jandarmii: „Jos, jos, guvernul mincinos”
Membri ai Europol, sindicat al politistilor, si sindicalisti ai Publisind au protestat miercuri in fata Palatului Cotroceni fata de masurile de inghetare a salariilor. Politistii s-au folosit de fumigene si au intrat in conflict cu jandarmii.
„Jos, jos, guvernul mincinos” si „Nu cedam” au scandat politistii in fata Administratiei Prezidentiale. La fata locului era si un sindicalist in costum de politist care se plimba cu lanturi la picioare.
La un moment dat a avut loc si un incident, sindicalistii imbrancindu-se cu jandarmii. Jandarmeria a fost acuzata ca a primit ordin „sa creeze busculada”. Un politist chiar s-a plans ca a fost imbrancit de o femeie jandarm.
”Doamna asta, ce o fi ea, comandant, jandarm, ce este, m-a imbrancit. Au facut zid in jurul meu si femeia ma imbrancea. Si au vrut sa ma ia de aici! A ajuns Jandarmeria sa fie stat in stat? La protestul de la Ministerul Justitiei ne-au amendat pentru ca nu am pastrat distanta sociala. Distanta sociala pusa de ei intr-un tarc? Am ajuns noi, politistii, sa stam intr-un tarc? Dar nu le e rusine? Ce inseamna jandarmeria asta? E stat in stat? Noroc cu voi, cu presa, ca altfel eram in duba acum!
Deci Jandarmeria este stat in stat. Raspund la comenzi politice! Imi pare rau sa spun asta, sunt colegii mei, dar fac niste abuzuri crase. Noi militam pentru tot ce inseamna salariu bugetar! Numai ca ei fac niste abuzuri foarte grave! Au venit si au confiscat o geanta, fara niciun drept, care nu avea absolut nimic in ea! Am venit sa vad ce face colegul meu, si un sublocotenent m-a impins! Nu se poate asa ceva! Evident ca e intimidare si abuz in serviciu! M-au scos din multime si m-au dus la masina ca sa ma legitimeze! Doar ca sa vada colegii mei si sa o lase mai usor!”, s-a plans politistul.
„Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila ne asteptam randul inca din anul 2010, an in care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022. Apreciem ca masurile de austeritate impuse de Guvernul Citu reprezinta ultima solutie la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie”, sustin sindicalistii Publisind intr-un comunicat.
Federatia Publisind, afiliata la Blocul National Sindical, totalizeaza 35.000 de membri din domeniile politie si politie de frontiera, politie penitenciara si probatiune, administratie publica centrala si locala, asistenta sociala, grefa judiciara, sport si tineret, finante si control financiar, mediu si RA-APPS.
Publisind a declansat proteste incepand cu data de 31 decembrie 2020.