life

Poate NASA sa repare sonda spatiala Voyager 1? Un nou semnal radio ofera speranta, sonda se afla la 24 de miliarde de km de Pamant

Exista, deocamdata, o raza de speranta in salvarea exploratorului spatial al NASA. Inginerii NASA au reusit sa faca progrese semnificative in rezolvarea problemelor de transmisie a datelor care afecteaza Voyager 1. Legendara nava spatiala exploreaza spatiul interstelar din 1977, relateaza Interesting Engineering.

Voyager 1, cel mai indepartat obiect creat de om de pe Pamant, se confrunta de la sfarsitul anului 2023 cu o problema de comunicatii care a impiedicat-o sa trimita informatii stiintifice utilizabile.

Din noiembrie 2023, transmisiunile lui Voyager 1 catre Pamant au fost cu probleme.

Dupa cum subliniaza NASA, inginerii au avut o problema cu subsistemul de date de zbor (FDS) al navei spatiale, un computer de bord vital. Echipa NASA spune ca acest sistem organizeaza datele stiintifice si tehnice inainte de transmiterea lor pe Pamant.

La inceputul lunii martie 2024, inginerii au observat o evolutie pozitiva in fluxul de date al FDS. Ei au detectat un model diferit de amestecul obisnuit de caractere pe care il primise NASA in ultimele luni. In urma unei analize mai amanuntite, s-a descoperit ca acest semnal continea o citire completa a memoriei FDS, ceea ce reprezenta un indiciu de diagnostic crucial.

Initial, echipa nu stia ce sa faca cu noul semnal, deoarece acesta trebuia sa fie in formatul folosit de Voyager 1, cand FDS functiona corect.

Cu toate acestea, un inginer de la Deep Space Network al agentiei, care opereaza antenele radio care comunica cu Voyager si cu alte nave spatiale care calatoresc spre Luna si dincolo de ea, a reusit sa decodifice noul semnal. In urma decodificarii, s-a constatat ca semnalul continea o citire completa a memoriei FDS.

Memoria subsistemului de date de zbor (FDS) este formata din instructiuni de cod care specifica ce actiuni trebuie intreprinse si variabile sau valori care se pot schimba in functie de comenzi sau de starea navei spatiale. Pentru a rezolva problema, echipa va compara aceasta citire cu cea primita inainte de aparitia problemei si va cauta discrepante in cod si in variabile pentru a localiza cauza principala.

La 1 martie, echipa a trimis o comanda catre subsistemul de date de zbor (FDS) al navei spatiale. Aceasta comanda, denumita „poke”, urmarea sa determine FDS sa incerce diferite secvente in pachetul sau software. Scopul era de a ocoli sectiunea defecta si de a rezolva problema care fusese identificata anterior.

Voyager 1 se afla in prezent la o distanta foarte mare de Pamant, peste 24 de miliarde de kilometri. Din cauza acestei distante uriase, este nevoie de aproximativ 22,5 ore pentru ca semnalul radio sa ajunga la nava spatiala si de alte 22,5 ore pentru a primi raspunsul sondei pe Pamant.

Pe 3 martie, echipa a primit rezultatele comenzii de la nava spatiala. Apoi, pe 7 martie, inginerii au inceput sa decodifice datele. Pe 10 martie, au descoperit ca datele contineau o citire de memorie. In prezent, echipa examineaza citirea si o foloseste pentru a crea o solutie de rezolvare, ceea ce ar putea dura ceva mai mult timp.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago