politica

PNL, primul pas pentru invalidarea lui Ciordache. Sesizare la CCR, numeroase aspecte nelegale in alegerea noului sef al Consiliului Legislativ

PNL a depus joi la Curtea Constitutionala sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea hotararii prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ.

Liberalii afirma ca Iordache nu a intrunit numarul necesar de voturi, sustinand ca acesta a obtinut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind votat de majoritatea deputatilor si senatorilor si nu doar a celor prezenti.

De asemenea, ei sustin ca Florin Iordache nu indeplineste conditia legala referitoare la buna reputatie profesionala si morala, prevazuta de Legea de functionare a Consiliului Legislativ.

Conform Legii 73/1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ, pot fi numite in functiile de presedinte al Consiliului Legislativ, presedinte de sectie, sef de departament si consilier persoane care au cetatenia romana si domiciliul in tara, pregatire juridica superioara, precum si o buna reputatie profesionala si morala. Pentru functiile de presedinte al Consiliului Legislativ si presedinte de sectie este necesara o vechime in activitatea juridica de cel putin 15 ani, iar pentru functiile de sef sector si sef departament, de cel putin 8 ani.

PNL invoca inclusiv definitia cuvantului ”reputatie”, conform Dictionarului Explicativ al limbii romane, pentru a sustine ca parerea publica despre Florin Iordache este in contradictie cu ”bunul renume” sau cu buna parere publica favorabila, ceea ce contravine prevederii legale.

„Conduita publica, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revolta publica incompatibila cu dispozitia legala care solicita candidatului la functia de presedinte al Consiliului Legislativ o buna reputatie morala”, se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

PNL reclama inexistenta procedurii de audiere a candidatilor pentru Consiliul Legislativ in comisiile parlamentare de specialitate.

Un alt argument invocat de liberali este acela ca presedintele Consiliului Legislativ nu trebuie sa fie membru al unui partid politic, prevederea legala la fac referirea fiind cea potrivit careia ”personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice”, considerand ca si presedintele institutiei este vizat in acest caz.

”A accepta ideea ca presedintele Consiliului Legislativ poate fi membru al unui partid politic pana in ziua inceperii activitatii semnifica o infrangere a dispozitiei legale in vigoare”, arata PNL in sesizarea adresata Curtii Constitutionale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago