Praga a instalat vineri protectii impotriva inundatiilor in centrul istoric al orasului, dupa ce meteorologii cehi au extins un avertisment pentru precipitatii extreme in mai multe zone ale tarii, inclusiv in capitala, care a suferit inundatii catastrofale in urma cu mai bine de 20 de ani, transmite Reuters.
Ploile abundente au lovit incepand de joi mai ales estul Republicii Cehe, iar zonele cele mai afectate pot inregistra mai mult de o treime din precipitatiile anuale pana duminica.
In zilele urmatoare a fost prognozate vreme similara in Europa centrala, inclusiv in sudul Germaniei si in parti din Austria, Polonia si Slovacia.
Dupa o reuniune a comitetului de criza, premierul ceh Petr Fiala a avertizat, intr-un briefing televizat, ca in unele locuri nivelul apei poate depasi inundatiile care apar in medie o data la 100 de ani sau mai multi. „Luam toate masurile necesare pentru a preveni daunele”, a adaugat premierul.
Vineri, avertizarea a fost extinsa in zonele centrale si de sud-vest, inclusiv Praga, unde in 2002 inundatiile au fortat evacuarea a zeci de mii de oameni, au dus la prabusirea cladirilor si au inundat metroul din capitala timp de mai multe luni.
Praga, un oras de 1,3 milioane de locuitori, a investit de atunci in bariere impotriva inundatiilor si in alte masuri pentru a evita inundatii similare.
Primarul Pragai, Bohuslav Svoboda, a declarat la televiziunea ceha ca apele raului Vltava ar trebui sa atinga varful sambata seara.
„Actionam preventiv si credem ca, incepand acum masurile antiinundatii, situatia din 2002 nu se va repeta”, a spus el.
Autoritatile de management al apei au inceput sa goleasca rezervoarele de pe Vltava in amonte de Praga, precum si de pe alte rauri, pentru a putea disipa cantitatea de apa asteptata.
Cele mai puternice ploi erau asteptate in estul si nord-estul tarii, unde se afla raurile Elba (Labe), Dunarea si Oder (Odra) care curg in Germania, Slovacia si, respectiv, Polonia.
Liga ceha de fotbal a anulat meciuri in toata tara, iar orasele au anulat evenimente culturale. Pompierii au ajutat la umplerea sacilor de nisip si la montarea barierelor fixe impotriva inundatiilor in mai multe orase.
Orasul Wroclaw, din sudul Poloniei, a anulat evenimentele culturale in aer liber, iar premierul polonez Donald Tusk a declarat ca serviciile de urgenta vor fi pregatite pentru inundatii localizate.
Debitul raului Morava, care formeaza granita ceho-slovaca si austro-slovaca inainte de a ajunge la Dunare, ameninta sa se reverse, iar guvernul Slovaciei a inceput sa caute locuri pentru a deversa artificial apa in zonele nelocuite, a declarat ministrul slovac al Mediului, Tomas Taraba.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…