Vi s-a intamplat vreodata sa doriti sa urmariti un film la cerere in timpul vacantei si sa constatati ca abonamentul nu functioneaza in strainatate? Parlamentul European a aprobat noile reguli care le permit cetatenilor UE sa isi acceseze abonamentele online atunci cand se afla in strainatate, se arata intr-un comunicat remis redactiei aktual24.ro.
Astfel, punct cu punct, noile reguli aprobate de Parlamentul European au in vedere:
• acces la continutul online platit cu abonament, in alt stat membru
• verificarea permanenta a rezidentei utilizatorului pentru a evita incalcarea copyright-ului
• protejarea datelor si vietii private a utilizatorilor Cetatenii UE care au abonamente televiziuni si platforme de filme online vor putea curand sa isi acceseze continutului atunci cand se afla temporar in alt stat membru.
Deseori, cetatenii care viziteaza un alt stat UE nu pot accesa continutul online cum ar fi filme, seriale TV, muzica, jocuri sau evenimente sportive pentru care au platit un abonament in statul in care locuiesc. Noile reguli, aprobate de Parlament joi si agreate deja cu Consiliul in februarie 2017, vor elimina restrictiile, astfel incat cetatenii UE vor putea utiliza serviciile de tipul Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer si atunci cand se afla in alt stat UE pentru vacanta, studii sau afaceri.
„Cetatenii europeni au asteptat aceste reguli noi care reprezinta un pas inainte catre o piata digitala comuna. Ele cresc mobilitatea si ofera cu succes posibilitatea de portabilitate utilizatorilor continutului online european, fara sa afecteze copyright-ul“, a spus raportorul Jean-Marie Cavada. Noile reguli au fost adoptate cu 586 voturi la 34 si 8 abtineri. Verificarea rezidentei si protectia datelor Furnizorii de servicii de continut online pot lua masuri „efective si rezonabile“ pentru a verifica daca abonatul nu s-a mutat permanent in alt stat membru, pentru ca licentele de copyright ar putea fi diferite. O lista de metode permise de verificare cuprinde carti de identitate, detalii de plata, informatii privind impozitele, adresa postala sau verificari de IP. Furnizorii de servicii trebuie sa se asigure ca orice procesare a datelor personale este proportionala si trebuie sa introduca anumite elemente de protectie, mai ales pentru verificarea de IP. Noile reguli se vor aplica doar serviciilor online bazate pe abonament, dar furnizorii de servicii gratuite pot sa ofere si ei portabilitate pentru continutul lor in UE, cu conditia de a respecta cerintele privind verificarea rezidentei.
Ce urmeaza
Propunerea legislativa trebuie sa fie aprobata de Consiliul de Ministri. Statele membre vor avea la dispozitie noua luni de la intrarea in vigoare a regulamentului pentru a aplica noile reguli.
Cifre
Conform unui studiu al Comisiei, in 2016, 64% dintre europeni utilizau internetul pentru a juca sau a descarca jocuri, imagini, filme sau muzica. Multi dintre ei se asteptau sa poata face acelasi lucru si in timpul calatoriilor in UE, iar numarul lor va creste pe masura ce europenii vor plati mai putin pentru accesul la internet pe aparatele mobile in alte state UE, de la 15 iunie 2017, atunci cand taxele de roaming vor fi eliminate din UE.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…