Piata globala a hainelor second-hand se va dubla pana in 2027 si va ajunge la valoarea de 350 miliarde de dolari, reiese din datele cuprinse intr-un raport de specialitate, publicat luni, potrivit Agerpres.
Conform ThredUp, in 2022, valoarea pietei de haine second-hand, la nivel global, a fost de 177 de miliarde de dolari.
Pe fondul dublarii valorii acestei industrii in urmatorii patru ani, o treime dintre comerciantii chestionati in cadrul raportului au declarat ca intentioneaza sa reduca productia de haine noi daca revanzarea celor existente va continua sa aiba succes, oamenii fiind mai interesati sa prelungeasca viata hainelor decat sa cumpere produse noi.
„Raportul subliniaza faptul ca piata de haine second-hand nu mai este un segment de nisa al industriei modei, ci mai degraba o tendinta predominanta care se asteapta sa continue sa creasca in urmatorii ani. Daca in trecut principalul scop era de a avea haine de calitate mai accesibile ca pret, in prezent, acest tip de shopping este perceput ca o solutie sustenabila, in special in randul tinerilor. Acestia isi doresc sa reduca supra-consumul, stiind ca pentru fabricarea de materiale textile se consuma extrem de multa apa, iar procesul este foarte poluant pentru mediul inconjurator”, a explicat Rodica Bulaceanu, reprezentanta a organizatiei Humana People to People.
Intr-un sondaj global realizat in 2021, generatiile Z si Millenials au fost cele mai dispuse sa cumpere imbracaminte second-hand, considerand-o o modalitate mai ieftina si mai prietenoasa cu mediul de a achizitiona haine, ambele subiecte fiind deosebit de relevante pentru ei.
O cercetare efectuata de Statistica Research Department, citata de Humana People to People, arata ca, in cursul anului trecut, 56% dintre romani au achizitionat haine din magazine second-hand, iar 62% dintre acestia au motivat gestul prin faptul ca au dorit sa faca economie, in timp ce 13% ca prefera hainele vintage si 10% ca apreciaza ca gasesc haine unicat. Totodata, 6% dintre cei chestionati au mentionat ca sunt motivati de efectele sustenabile pe care le are acest tip de achizitie.
Anul trecut, doar prin intermediul Humana, peste trei milioane de haine si accesorii second-hand au primit „o noua viata”, fiind achizitionate de consumatori din reteaua Humana si salvate de la a ajunge deseuri. Cele mai cautate au fost: rochiile, tunicile, produsele din denim si jachetele de tip crop, din piele sau imitatie din piele.
Estimarile de pe piata nationala releva faptul ca, in acest an, peste 6 milioane de haine second hand vor fi achizitionate, prin intermediul Humana.
Humana People to People, o retea internationala de 29 de entitati, prezente pe intreg globul, contribuie la diminuarea schimbarilor climatice si la dezvoltarea comunitatilor sarace din Africa si Asia, prin colectarea, sortarea si redistribuirea de articole vestimentare second-hand in cele peste 500 de magazine prezente in intreaga lume, inclusiv in Romania.
Veniturile din vanzarea acestor haine sunt donate de Organizatia Humana People to People pentru sustinerea programelor de dezvoltare in comunitati dezavantajate din intreaga lume si a programelor de protejare a mediului inconjurator.
Conform unui raport al Bancii Mondiale, realizat in 2019, industria textila este a patra cea mai poluanta industrie din lume, fiind responsabila pentru 10% dintre emisiile de gaze cu efect de sera ale planetei. Pana in 2050, previziunile sunt ca acest procent ar putea ajunge la 26% in cazul in care trendul din prezent va continua.
Productia de noi materiale textile necesita un consum anual de apa de 93 miliarde de metri cubi, apa potabila ce ar fi suficienta pentru nevoile domestice a peste 1,7 miliarde de oameni, noteaza sursa citata.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…