Peste 60% din populatia de ursi din UE este in Romania. Pana acum 30 de oameni au fost ucisi, alti 268 au fost mutilati
Date oficiale arata ca numarul ursilor aflati in Romania in salbaticie a ajuns extrem de ridicat, astfel incat si atacurile acestora au devenit tot mai frecvente. „Populatia de ursi a explodat. Asta se vede din apelurile la 112, asta se vede din teren, asta raporteaza vanatorii, asta raporteaza paznicii de vanatoare”, anuntat deputatul Gheorghe Nacov.
Ultima evaluare a populatiei de ursi,din 2016, arata ca numarul acestora este de 6.300 de exemplare. DAstazi, datele oficiale ale Institutului National de Statistica pentru Silvicultura arata ca peste 60% din populatia de ursi din Europa se afla in Romania.
In ultimii ani, 30 de vieti omenesti au fost pierdute in urma atacurilor ursilor, iar alte 268 de persoane au fost mutilate. Romania a cheltuit 21 de milioane de lei pentru despagubiri aferente animalelor ucise in perioada 2012-2021, 50% din suma respectiva inregistrandu-se in ultimii doi ani.
De la 44 de dosare anuale cu pagube provocate de animalele salbatice protejate (ursul si lupul – carnivorele mari) s-a ajuns la cifra de 2.500, iar reprezentantii statului recunosc ca, in realitate, sunt mii de crescatori de animale care nu mai apeleaza la procedura de despagubire, fiind descurajati de sumele primite si birocratia prin care trebuie sa dovedeasca paguba, mai ales ca lupii duc prada in padure, iar pagubitul nu are cum sa demonstreze comisiei de evaluare unde e cadavrul de oaie, spre exemplu.
In zona Covasna este o densitate de 18,36 de ursi pe suta de kilometri patrati, iar in zone precum Brasov si Sinaia sunt 100 de ursi pe suta de kilometri patrati, scrie Strict Secret. Specia s-a extins in asa fel incat a migrat spre nord-vestul tarii, unde nu are un habitat adecvat precum cel din inima muntilor, urmand ca in cinci ani sa auzim de decese si mutilari si in judetele de la granita cu Ungaria.
„Pot sa va spun ca populatia de ursi a explodat. Asta se vede din apelurile la 112, asta se vede din teren, asta raporteaza vanatorii, asta raporteaza paznicii de vanatoare – unicii care se ocupa de acest lucru, nu tot felul de ONG-uri inventate. La nivel de 2016 s-a oprit vanatoarea la urs, a fost om masura absurda, lipsita de orice rationament. Cand toata lumea recunoaste ca avem cea mai mare populatie de urs brun din Europa, iar in celelalte tari ale Uniunii Europene se vaneaza ursul brun, pentru a fi tinuta populatia sub control, pentru a mentine calitatea acestei populatii.
Ganditi-va, ca sa intelegeti si dumneavoastra, ca vanatorul este pastorul faunei. Adica vanatorul este o persoana fizica, membra intr-o asociatie cinegetica, gestionara de fond de vanatoare, care are ca obligatii ingrijirea, ocrotirea si extragerea faunei in conditiile legii. Si ingrijirea si ocrotirea sunt obligatii legale ale vanatorului. Este unica persoana care are aceste obligatii legale. Iar legea se numeste Legea 407/2006 – a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, lumea uita sa spuna si acest lucru. Acesta e numele legii: a protectiei fondului cinegetic, iar cel care este obligat sa o faca este vanatorul. Unicii bani care ajung la fauna, indiferent daca este fauna de interes cinegetic sau nu, sunt cei pe care vanatorii ii dau prin asociatiile de vanatoare, indiferent ca e vorba de cotizatii sau taxe de participare la vanatoare”, a declarat deputatul Gheorghe Nacov pentru publicatia citata.