„Peste 6 luni vor fi taiate iar salariile”. PSD-istilor li se cere sa se potoleasca, inclusiv un fost ministru in Guvernul Grindeanu este foarte ingrijorat
Aplicarea legii salarizarii unice va duce la situatia in care, probabil, dupa o jumatate de an inflatia si rata de indatorare a statului vor creste atat de mult, incat autoritatile vor fi nevoite sa taie la loc majorarile salariale, a declarat, luni, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMM) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri.
„Daca se insista pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsa de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicata o jumatate de an, dupa care nu vor mai exista bani, inflatia va creste, rata de indatorare a statului va creste si probabil foarte scurt timp vom reveni la situatia initiala, lucru care insa nu va fi simplu, pentru ca practic se vor taia salariile”, a spus Jianu, in cadrul unei conferinte de presa, citat de Agerpres.
El a amintit ca, in 2014, Curtea Constitutionala a decis ca taierile de salarii din timpul Guvernului Boc nu au fost constitutionale, iar statul a trebuit sa dea banii inapoi.
„Ridicam inca o data acest semnal de alarma, pentru ca este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Si, inca o data, sa introducem intotdeauna sursa banilor”, a adaugat Jianu.
Potrivit acestuia, legea a fost votata de Senat cu 54 de modificari admise, insa fara a exista o evidenta a impactului si fara a se arata de unde vor veni acesti bani. Potrivit calculelor CNIPMMR, amendamentele adoptate in Senat vor genera cresteri suplimentare de minimum 10% pentru cheltuielile bugetare.
Un alt scenariu pe care il vede Jianu este ca, dupa ce va fi votata, aceasta lege nu va fi deloc aplicata „la fel ca si in cazul celei aprobate de Guvernul Boc, care a fost prorogata in mod constant si care nu a fost aplicata niciodata”.
Totodata, presedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a sustinut ca, odata aplicata aceasta lege, statul fie va trebui sa contracteze imprumuturi externe masive, de miliarde de lei, fie va creste taxele.
La randul sau, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al CMIPMMR, a aratat ca amendamentele aprobate in Senat la Legea salarizarii vizeaza doar majorari salariale, nu si corelarea maririi salariilor cu performanta.
„Era, de exemplu, o propunere ca marirea salariilor celor care lucreaza cu fonduri europene sa fie corelat cu gradul de implementare a proiectelor. Nu a fost adoptata, desi stim ca de trei ani nu avem fonduri absorbite in noul ciclu”, a spus Nicolescu.
Oficialii Consiliului pentru IMM-uri cer Camerei Deputatilor, „daca ne intereseaza viitorul acestei tari”, sa aduca modificari de esenta legii, precum introducerea criteriilor de performanta si a unor evaluari periodice in toate domeniile.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.