Peste 50 de oameni au murit in Guineea dupa ce o decizie controversata a arbitrilor de la un meci de fotbal a dus la o busculada
Cel putin 56 de persoane au murit si multe altele au fost ranite, luni, in urma unei busculade pe un teren de fotbal din Guineea, in urma deciziei controversate a echipei de arbitri, a declarat guvernul, citat de Reuters.
Decesele au avut loc in timpul finalei unui turneu in onoarea liderului militar al Guineei, Mamady Doumbouya, pe un stadion din Nzerekore, unul dintre cele mai mari orase din Africa de Vest.
Fanii au aruncat cu pietre, declansand panica, se arata in comunicatul guvernului, promitand o ancheta.
Un martor, care a asistat la meci, a spus ca violentele au fost declansate de acordarea unui cartonas rosu controversat in minutul 82 al meciului.
„Au inceput sa dea cu pietre iar politia a tras cu gaze lacrimogene. In goana si zbuciumul care a urmat, am vazut oameni cazand la pamant, fete si copii calcati in picioare. A fost oribil”, a declarat Amara Conde pentru Reuters la telefon.
Multimea s-a grabit sa fuga, ingramadindu-se la iesiri, a spus o sursa din politie.
Un videoclip autentificat de Reuters a aratat zeci de oameni care incercau sa se catere pe ziduri inalte pentru a scapa.
Presedintele inlaturat Alpha Conde a declarat ca evenimentul a fost prost organizat intr-un moment dificil pentru tara, care asteapta ca Doumbouya sa organizeze alegerile promise dupa ce a preluat puterea in 2021 in urma unei lovituri de stat.
„Intr-un context in care tara este deja marcata de tensiuni si restrictii, aceasta tragedie evidentiaza pericolele organizarii iresponsabile”, a spus Conde intr-un comunicat.
Vorbind sub rezerva anonimatului, un oficial din administratia orasului a spus ca multe victime au fost minori prinsi in busculada dupa ce politia a inceput sa traga cu gaze lacrimogene. Oficialul a descris scene de confuzie si haos in care parintii luau cadavre inainte de a fi numarate oficial.
Videoclipurile si imaginile distribuite online au aratat trupuri intinse pe pamant. Intr-un videoclip, au putut fi vazute peste o duzina de corpuri inerte, multi fiind copii.
Reuters nu a putut verifica imediat aceste imagini.
Grupul de opozitie Alianta Nationala pentru Schimbare si Democratie a declarat ca autoritatile sunt responsabile pentru organizarea de turnee pentru a obtine sustinerea lui Doumbouya, incalcand statutul de tranzitie inainte de mult asteptatele alegeri prezidentiale.
Nu a existat un raspuns imediat din partea juntei militare la aceasta acuzatie.
Junta lui Doumbouya a propus o tranzitie de doi ani din 2022 pana la alegeri, dupa ce a negociat cu blocul politic si economic al Africii de Vest, dar a aratat putine semne ca se indreapta spre organizarea unor alegeri, starnind frustrarea publicului si proteste ocazionale mortale.
Luni, Human Rights Watch a acuzat autoritatile militare ca reprima opozitia, mass-media si disidenta pasnica si ca nu si-au respectat promisiunile de a restabili dominatia civila pana in decembrie 2024. Un raport al HRW arata ca fortele de securitate au folosit forta excesiva, inclusiv gaze lacrimogene si focuri de arma impotriva protestatarilor.
Nu a existat un raspuns imediat din partea juntei la acuzatiile HRW.
In ultimele decenii s-au inregistrat o serie de dezastre mortale pe stadioanele de fotbal. Confederatia Africana de Fotbal a colaborat cu FIFA, pentru a aborda supraaglomerarea periculoasa si alte probleme de siguranta pe stadioanele africane.