Peste 30.000 de lucratori Boeing au ales sa faca greva vineri, oprind productia majoritatii aeronavelor companiei, dupa ce personalul a respins un nou contract de munca, relateaza NBC News.
Este o evolutie costisitoare pentru producatorul care s-a straduit sa intensifice productia si sa isi restabileasca reputatia in urma crizelor legate siguranta zborurilor cu avioanele sale.
Lucratorii din zona Seattle si din Oregon au votat in proportie de 94,6% impotriva unui acord pe care Boeing si Asociatia Internationala a Masinilor si Lucratorilor din Aeronautica l-au dezvaluit duminica. Muncitorii au votat 96% in favoarea unei greve, cu mult mai mult decat votul a doua treimi necesar pentru o oprire a lucrului.
„Intram in greva de la miezul noptii”, a declarat presedintele IAM District 751, Jon Holden, la o conferinta de presa in care a anuntat rezultatele votului. El a caracterizat-o drept o „greva pentru practici neloiale de munca”, sustinand ca muncitorii din fabrici au avut parte de „comportamente discriminatorii, interogari coercitive, supraveghere ilegala si li s-au promis ilegal beneficii”.
El a spus ca Boeing trebuie sa negocieze cu buna-credinta.
Boeing nu a comentat imediat, dar Stephanie Pope, CEO al unitatii de avioane comerciale a Boeing, le-a spus sindicalistilor la inceputul acestei saptamani ca intelegerea a fost „cel mai bun contract pe care l-am prezentat vreodata”.
Propunerea a inclus cresteri ale salariilor cu 25% si alte imbunatatiri ale beneficiilor de ingrijire a sanatatii si de pensionare, desi sindicatul a cerut cresteri de aproximativ 40%. Muncitorii s-au plans de acord, spunand ca nu acopera costul crescut al vietii.
Votul este o lovitura pentru CEO-ul Kelly Ortberg, care de cinci saptamani se afla in aceasta fucntie. Cu o zi inainte de vot, el ii indemnase pe lucratori sa accepte contractul si sa nu faca greva, spunand ca va pune in pericol refacerea companiei.
Conform acordului, Boeing a promis ca va construi urmatorul sau avion comercial in zona Seattle, o incercare de a castiga increderea muncitorilor dupa ce compania a mutat productia de 787 Dreamliner intr-o fabrica non-sindicala din Carolina de Sud.
Acordul, daca ar fi fost aprobat, ar fi fost primul contract pe deplin negociat pentru Boeing in 16 ani. Lucratorii Boeing au intrat in greva in 2008 timp de aproape doua luni.
Analistul Sheila Kahyaoglu a estimat ca o greva de 30 de zile ar avea un impact de 1,5 miliarde de dolari pentru Boeing si a spus ca „ar putea destabiliza furnizorii si lanturile de aprovizionare”. Ea a estimat ca acordul ar fi avut un impact anual de 900 de milioane de dolari daca ar fi fost adoptat.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…