Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a emis, marti seara, un comunicat de presa in care explica tafnos care este situatia cu judecatorul Petre Lazaroiu. De asemenea, Dorneanu se razboieste si cu jurnalistii care au scris ca are un „ginere penal”.
Iata comunicatul lui Dorneanu:
”Precizari ale Presedintelui Curtii Constitutionale
Referitor la unele declaratii prin care se sustine ca decizia mentionata a Curtii este neconstitutionala si se propun diverse scenarii pentru neaplicarea ei, Presedintele Curtii Constitutionale face urmatoarele precizari:
Potrivit prevederilor art.147 alin.(4) din Constitutie, deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii de la data publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei si au putere numai pe viitor. Din acest text rezulta cu prisosinta ca obligatia respectarii intocmai a deciziilor Curtii Constitutionale este generala, vizand toate autoritatile publice, toate institutiile publice, toti cetatenii si intreaga societate.
Cu privire la numirea domnului judecator Petre Lazaroiu. Domnia sa a fost numit de Presedintele Romaniei (atunci, domnul Traian Basescu), in temeiul art.142 alin.(3) din Constitutie si al art.68 alin.(3) din Legea nr.47/1992, pe o perioada de 9 ani, care expira in anul 2019. Anterior, domnul Petre Lazaroiu a mai exercitat aceasta functie in perioada 16.09.2008 – 8.06.2010, pe un rest de mandat al fostului judecator Petre Ninosu, care decedase. Prevederile art.68 alin.(3) la care ne-am referit stabilesc ca, in cazul in care perioada pentru care a fost numit noul judecator este mai mica de 3 ani (cum este cazul in speta), acesta va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani. Acest text este in vigoare si se bucura in continuare de prezumtia de constitutionalitate.
O prezumtiva (dar nerealista) schimbare a statutului sau n-ar putea avea consecinte decat pe viitor si n-ar afecta deciziile pronuntate anterior de Curte. De altfel, ceea ce este amuzant la actualii critici ai mandatului colegului meu este ca, acestia stiau si atunci despre conditiile numirii (avand in vedere responsabilitatea pe care o aveau), dar nici la acea data si nici ulterior, timp de 8 ani, n-au comentat sau contestat numirea.
Cu privire la invocarea, cu scopul delegitimarii mandatului domnului judecator Petre Lazaroiu, a Deciziei Curtii Constitutionale nr.136 din 20 martie 2018, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.383 din 04.05.2018, mentionez ca aceasta priveste o lege de modificare si completare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, nepromulgata si declarata neconstitutionala si care, in prezent, se afla in procedura parlamentara de reexaminare. In plus, aceasta se refera la alte circumstante decat cele specifice mandatului domnului judecator Petre Lazaroiu.
In ceea ce priveste asa-zisa incompatibilitate a presedintelui Curtii Constitutionale ca urmare a faptului ca ginerele sau ar fi un ‘general penal’ din ministerul de interne, mentionez ca fiica mea este casatorita de 25 de ani, dar nici eu, nici ea nu stiam ca sotul ei este general la Interne, fiind convinsi amandoi ca ginerele meu este inginer tipograf. Stimati ‘scriitori’, nici eu si nici fiica mea nu-l cunoastem pe domnul general. Mentionez, de asemenea, ca nici inaltul functionar din aparatul Camerei Deputatilor (declarat si acesta, in subsidiar, ca ‘ginere’ al meu), nu detine aceasta calitate, fiind, la randul sau, casatorit de multi ani”, afirma Valer Dorneanu.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, referitor la situatia judecatorului Petre Lazaroiu, al carui mandat la CCR a expirat, ca este o problema deloc simpla.
„Da, consider ca e o problema. Nu este una deloc simpla. Intr-adevar, toata lumea se asteapta ca primul actor care sa respecte Constitutia sa fie Curtea Constitutionala a Romaniei si aflam, in ultima vreme, ca au aparut indoieli, au aparut semne de intrebare privind CCR. Stim printr-o decizie a Curtii care declara ca un mandat nu poate depasi 9 ani, dar in fapt este un judecator care se afla de 10 ani acolo”, a afirmat seful statului.
„Nu este simplu sa transam aceasta chestiune, dar e foarte regretabil ca avem situatia asta. Pentru ca, prin tolerarea acestor mandate mai lungi, chiar Curtea Constitutionala s-a pus singura in situatia sa ii fie chestionata respectarea suprematiei Constitutiei, asa cum scrie in Constitutie”, a adaugat Iohannis.
El a mai spus ca incheierea mandatului unui judecator constitutional e constatata de presedintele Curtii si nu de presedintele tarii.
„In cazul in care mandatul unui judecator constitutional se termina, se constata de presedintele Curtii, nu de cel al Romaniei (incheierea mandatului – n.red.) . Daca sunt alte cauze pentru care se termina mandatul, decizia se ia in plenul Curtii. Deci presedintele Romaniei nu are nicio atributie practica in a constata vacanta unui mandat, dar cred ca CCR trebuie sa analizeze cu maxima raspundere chestiunea, pentru a nu ramane o umbra, pentru a nu ramane o indoiala care planeaza asupra modului in care actioneaza Curtea Constitutionala”, a mai subliniat presedintele.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…