externe

Persoanele cu 18 ani de educatie au avut o reducere de 34% a riscului de mortalitate. Fiecare an petrecut pe bancile scolii reduce riscul de mortalitate cu 2% – studiu

Un nou studiu a dezvaluit legatura dintre mortalitate si educatie, comparand lipsa de educatie cu fumatul sau consumul de alcool, relateaza Euronews.

Fiecare an de educatie poate reduce riscul de mortalitate cu aproape 2 %, potrivit unui nou studiu.

In schimb, lipsa de educatie este la fel de daunatoare pentru sanatate ca si consumul excesiv de alcool sau fumatul a 10 tigari pe zi timp de 10 ani.

Aceasta este concluzia unei meta-analize care a urmarit sa cuantifice relatia dintre educatie si mortalitate. Analiza a inclus 603 studii din intreaga lume.

Concluziile au fost publicate in revista stiintifica The Lancet Public Health in aceasta saptamana.

„Educatia este importanta in sine, nu doar pentru beneficiile sale asupra sanatatii, dar faptul ca acum putem cuantifica magnitudinea acestui beneficiu reprezinta o evolutie semnificativa”, a declarat Dr. Terje Andreas Eikemo, coautor si sef al Centrului pentru cercetarea inegalitatilor globale in domeniul sanatatii de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie.

Persoanele care au terminat scoala primara au avut un risc de deces mai mic cu 13% in medie. Cei care au terminat scoala secundara (cu 12 ani de educatie) au avut un risc de deces cu 25% mai mic in comparatie cu cei care nu au urmat-o.

Persoanele cu 18 ani de educatie au avut o reducere de 34% a riscului de mortalitate.

„Reducerea decalajului in materie de educatie inseamna reducerea decalajului in materie de mortalitate si trebuie sa intrerupem ciclul saraciei si al deceselor care pot fi prevenite”, a declarat Claire Henson, cercetator la Institutul pentru Metrici si Evaluare in Sanatate (IHME) al Universitatii din Washington.

„Pentru a reduce inegalitatile in ceea ce priveste mortalitatea, este important sa se investeasca in domenii care promoveaza oportunitatile oamenilor de a obtine o educatie. Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii populatiei din toate tarile”, mai spus ea.

Invatamantul este obligatoriu in tarile UE, de la Franta si Ungaria, care inscriu copiii la varsta de 3 ani, pana la Croatia si Estonia, unde copiii incep la 7 ani.

Potrivit cifrelor Agentiei Executive Europene pentru Educatie si Cultura, Franta, Belgia si Germania au cea mai lunga durata a invatamantului obligatoriu din blocul comunitar.

Finantarea studiului a provenit de la Consiliul de Cercetare al Norvegiei si de la Fundatia Bill & Melinda Gates.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago