Perchezitii in forta in Arad la DSP si Spitalul Judetean: „Toti sefii avem dosare penale”

news

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Arad fac perchezitii, miercuri, la sediul Directiei de Sanatate Publica (DSP) si la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad, de unde ridica mai multe documente.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Arad, Antoanella Ianota, a confirmat ca perchezitiile sunt in desfasurare, insa a aratat ca procurorii nu pot oferi informatii la acest moment cu privire la cauza pe care o cerceteaza.

Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, ca sunt verificate achizitii in legatura cu gestionarea pandemiei de SARS-CoV-2, dar se fac verificari si cu privire la testarile pentru depistarea infectarilor cu noul coronavirus.

Conducerile DSP si SCJU Arad nu au putut fi contactate pentru a exprima puncte de vedere.

Pe 19 august, seful DSP Arad, Horea Timis, declara ca jumatate dintre angajatii institutiei sunt cercetati penal in urma activitatilor si deciziilor luate in pandemie, cum ar fi semnarea unor contracte de servicii in afara bazei legale, dar care ar fi fost necesare pentru combaterea raspandirii noului coronavirus. El spunea ca „toti angajatii cu atributii de conducere si cu putere de decizie din institutie sunt cu dosare penale”.

„Noi suntem tot intr-o ancheta. De la inceputul pandemiei, am fost asaltati de tot felul de plangeri, sa fim chemati medicii la tot felul de anchete, incepand cu primul deces de COVID-19 din Arad. Ulterior, pe alte motive: modalitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, pe baza raportului Curtii de Conturi, din cauza transportului persoanelor de la frontiera, a achizitiilor facute in stare de urgenta”, a spus Timis.

El a explicat ca, in special in starea de urgenta, au fost cazuri in care s-au luat decizii fara a exista cadrul legal, „dar care au salvat situatia”.

„De exemplu, conform legii, eu nu am voie sa depasesc bugetul de venituri si cheltuieli de anul trecut, asta desi in stare de urgenta sau stare de alerta capacitatea financiara a DSP a crescut, avand in vedere ca am inceput sa facem contra-cost teste PCR, incasam bani si facem achizitii. Automat se modifica veniturile si cheltuielile fata de anul trecut. Daca incalci aceasta limita, e caz penal, am inteles. Eu trebuie sa stau si sa astept sa se modifice legile tarii sau sa merg mai departe tinand cont de contextul pandemic si nevoia de interventie rapida a medicilor si specialistilor DSP”, spunea Horea Timis.

El a punctat ca, „in toate cazurile in care s-a incalcat legea, nimeni nu a luat bani de la DSP sa duca acasa”.

„Pe timpul starii de urgenta au fost foarte multe decizii-limita, iar una este legata de contractul pentru transportul de la frontiera a celor reveniti in tara. Directiile de sanatate nu aveau baza legala sa incheie contracte pentru transport, dar dupa sedinta de Guvern privind starea de urgenta, cand la frontiera s-au adunat cred ca 1.200 de oameni care trecusera granita pe jos, s-a luat o decizie cu privire la ce facem cu acei oameni. Adica s-a decis sa ii ducem cu masinile in judetele de domiciliu, ca sa nu ii lasam sa tranziteze de capul lor si sa duca infectia peste tot. Atunci ne-am intrebat cine contracteaza, si cum totul pe COVID-19 era pe Ministerul Sanatatii, s-a decis sa fie Ministerul Sanatatii. Am fost sunati, eu si prefectul, de catre secretarul general al Ministerului Sanatatii, care a dispus sa luam toate masurile necesare sa eliberam vama. La Prefectura Arad am cautat care operatori din judet au capacitatea de a dispune in cateva ore de un numar impresionant de masini pentru a prelua oamenii. In secunda doi am incheiat contract pe DSP, sa putem duce masinile la frontiera, in baza solicitarilor Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta, care stabilea numarul necesar de autocare”, a afirmat directorul DSP Arad.

El a mai mentionat ca, dupa incheierea contractului pe transport, „toti au constatat ca nu exista cadru legal”.

„Ca atare, am vorbit cu primul-ministru, intr-o videoconferinta. Practic, la presiunea Aradului a aparut cadrul legal, e drept, la circa trei saptamani dupa ce DSP Arad semnase contractul. Noi am incheiat un contract fara sa avem un buget aprobat de minister, ceea ce evident ca este ilegal, iar Curtea de Conturi a sesizat corect acest lucru”, a spus Timis.

Timis a mai afirmat ca „aceste anchete au pus presiuni uriase pe angajatii DSP si ai altor institutii publice, iar functionarii nu mai vor sa iasa din litera legii, din cauza fricii”.

„Trebuie sa se inteleaga ca s-a actionat in afara cadrului legal doar acolo unde a fost nevoie de o interventie rapida a autoritatilor pentru a limita raspandirea infectiei sau pentru a salva anumite situatii”, a declarat Horea Timis.

Seful DSP Arad a spus ca vor fi verificate si testarile pentru SARS-CoV-2.

„Ne asteptam sa fim cercetati si pentru testele PCR pe care le-am facut in afara definitiei de caz. La nivel judetean am decis sa facem teste in camine de batrani sau alte institutii cu risc, pentru a gasi la timp bolnavii si a limita raspandirea infectiei. Am facut asta chiar daca am stiu ca nu ne incadram pe lege, dar altfel riscam sa scapam de sub control raspandirea virusului tocmai in centre in care se afla persoane cu multe vulnerabilitati”, spunea Horea Timis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: