Perchezitii in Bucuresti, Olt si Vilcea, la o grupare de hackeri romani care a provocat in toata Europa prejudicii de peste 100 de milioane de euro
Marti, 17 decembrie, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Valcea si procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Valcea au pus in aplicare 13 mandate de perchezitie domiciliara, in judetele Valcea si Olt si in municipiul Bucuresti.
Activitatile s-au desfasurat intr-o cauza penala vizand destructurarea unei grupari de criminalitate organizata constituita in vederea savarsirii infractiunilor de operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (120 de acte materiale), acces ilegal la un sistem informatic (120 de acte materiale), alterarea integritatii datelor informatice (120 de acte materiale), fals informatic (708 acte materiale) si inselaciune care a produs consecinte deosebit de grave (708 acte materiale), toate in forma continuata.
Simultan, procurorii Parchetului General din Bamberg au efectuat doua perchezitii domiciliare, pe teritoriile Germaniei si Austriei.
Din cercetarile efectuate, cu sprijinul Eurojust, in cadrul unei echipe comune de ancheta cu autoritatile judiciare din Germania, a reiesit ca, in anul 2022, trei persoane ar fi constituit, pe teritoriul Romaniei, un grup infractional organizat, la care ar fi aderat ulterior si alti membri, scopul fiind obtinerea de beneficii materiale importante din savarsirea unor infractiuni de inselaciune.
Astfel, in perioada august 2022 – decembrie 2024, membrii grupului de criminalitate organizata, folosind metode specifice de phishing, ar fi preluat controlul asupra a 120 de conturi apartinand unor utilizatori ai unei platforme internationale de comert online, care ar fi avut un istoric mare de tranzactii comerciale efectuate fara incidente.
Ulterior, persoanele cercetate, beneficiind de credibilitatea persoanelor vatamate pe respectiva platforma, le-ar fi utilizat conturile postand anunturi fictive de vanzare, bunuri pe care, in realitate, nu le detineau.
In acest mod, ar fi indus in eroare mai multe persoane (cetateni straini), pe care le-ar fi determinat sa vireze, in conturi bancare ce ar fi fost deschise de catre interpusi ai gruparii, sume de bani aferente unor produse comandate, dar care, in fapt, nu existau.
Pana in prezent, au fost identificate 708 persoane vatamate din Europa, care au inregistrat prejudicii totalizand peste 106 milioane de euro.