Penalii si trompetele lor TV au amutit. Consiliul General al CNATDCU a decis, cu un vot covarsitor, ca sefa DNA nu a plagiat
Laura Codruta Kovesi nu a plagiat, a decis Consiliul General al CNATDCU, care s-a reunit astazi pentru a vota raportul Comisiei de Stiinte Juridice referitor la acuzatia de plagiat in cazul procurorului-sef DNA.
Potrivit vicepresedintelui CNATDCU, Mircea Bob, decizia a fost luata cu 35 de voturi ”pentru” si o abtinere.
„Din acest punct de vedere, in opinia comisiei de lucru insusita de Comisia de stiinte juridice si de catre Consiliul general, retragerea titlului de doctor autorului tezei supuse expertizei ne apare ca fiind o sanctiune excesiva si neadaptata.
Se poate remarca, de asemenea, ca unele pasaje pot constitui o abatere de la etica stiintifica si academica, insa, mergand mai departe, o lucrare poate fi calificata ca fiind plagiata in masura in care fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ autorul acesteia si-a insusit expresiile sau ideile altuia fara a-l cita, la un nivel la care in lipsa acestei reluari ar fi afectata substanta lucrarii, excluzand din aceasta analiza afirmatiile intrate in limbajul comun al unui domeniu de studiu care se regasesc in majoritatea lucrarilor in domeniu, sursa originala fiind pierduta sau fiind notorie.
Prin urmare, comisia de lucru a propus sa nu fie retras titlul de doctorat, sanctiunea este excesiva si neadaptata raportat la cele cateva similitudini constatate, iar in baza regulamentului de organizare si functionare Consiliul general al CNATDCU a decis sa transmita ministrului Educatiei propunerea de a nu se retrage titlul de doctor al doamnei Laura Codruta Kovesi”, a declarat Mircea Bob, intr-o conferinta de presa.
Pe 17 noiembrie, Universitatea de Vest Timisoara a apreciat, dupa analiza sesizarii de plagiat facute de Mugur Ciuvica in privinta tezei de doctorat a Laurei Kovesi, ca 564 de randuri din cele 4.705 randuri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul intregii lucrari, reprezinta un grad de similaritate de 4,9 la suta.
Pe 30 septembrie 2016, sefa DNA preciza ca teza sa de doctorat contine 444 de pagini si 442 de note de subsol si ca lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri si monografii, 71 de articole publicate in articole de specialitate, 27 de surse de legislatie nationala, 20 de surse de legislatie internationala si 65 de surse online (site-uri).
Deputatul Sebastian Ghita a depus la Parchetul General un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi nu este un plagiat.
„Eu si alti demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date si informatii pe care vreau sa le aduc la cunostinta procurorilor de la Parchetul General. Am facut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruta Kovesi pentru ca, in acel moment, cu totii credeam ca face bine Romaniei”, a spus Sebastian Ghita.
Deputatul a mai sustinut ca actualul procuror sef al DNA a stiut, la vremea respectiva, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook